Ekonomi

Son dakika asgari ücret zammı gelişmeleri! 2020 Asgari ücret ne kadar olacak?

2020 yılı için asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş devam ederken son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Milyonlarca çalışan yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te toplanacak ve Ocak ayı olmadan 2020 asgari ücret tutarı enflasyon oranları ışığında işçi ve işveren pazarlığının ardından belirlenecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında yapılacak toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak. İşte 2020 asgari ücreti ile ilgili şimdiye kadar meydana gelen gelişmeler…

Hak-İş’ten 2020 asgari ücret zammı ile ilgili yeni açıklama

Hak-İş Konfesderasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada,  kendi asgari ücret tekliflerinin hazır olduğunu, ancak Türk-İş’ten gelecek rakamları beklediklerini söyledi. Arslan, yarın toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili şu bilgileri verdi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatımıza göre işçi kesimini en büyük Konfederasyon temsil ediyor. Bu sene Türk-İş Genel Başkanının talebi üzerine, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-İş’i temsil eden heyet, geçtiğimiz gün Hak-İşi ziyaret etti. Kendileriyle bir görüşmemiz oldu. Türk-İş’in rakamları, bizim rakamlarımız ve DİSKin belirleyeceği rakamlar konusunda ortak bir rakam belirleyebilirsek, önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız. Henüz şu anda görüşmelerin ilk aşamasındayız. Türk-İşi’n belirleyeceği, bizim de üzerinde mutabık kalacağımız bir rakamı tespit edersek, bunun arkasında durup ve destek vereceğiz. Hak-İş olarak Türk-İş’ten gelen böyle bir adımın karşısında bizim bir rakam belirlememiz gerçekten bu ortak çalışmaya zarar verir diye düşünüyoruz. Yoksa Hak-İşin çalışmaları tamam. Raporlarımız tamam. Asgari ücretle ilgili ne beklediğimiz, ne istediğimiz bunun gerekçeleri ile beraber geniş bir raporumuz var. Ancak bu raporu, Turk-İş ile birlikte çalışma kararı çıkınca, kamuoyu ile paylaşmayı şimdilik düşünmüyoruz. Ama önümüzdeki günlerde gelişmelere göre değerlendireceğiz.

Hak-İş ve DİSK de sürece dahil edildi

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in gelir vergisi tarife basamakları ve  oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği,  asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş,  önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş  alışverişinde bulundu.

“Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek  mecburiyetindeyiz.” değerlendirmesinde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün  Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çekerek,  yeni asgari ücrette bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

İşveren tarafını temsil eden TİSK yönetimi ise yeni asgari ücretin  işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek,  “Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit  derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu  dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı  belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak  sorumluluğumuzdur.” görüşlerini paylaştı.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi  olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu  komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip  konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk  toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı  toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en  az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği  halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.?

Mevcut asgari ücret net 2 bin 20 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40  kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak  uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir  ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak  hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12  kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu  sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu  oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR 2020?

Asgari ücret 2016 yılında yüzde 30.0, 2017’de yüzde 7.9, 2018’de yüzde 14.2, 2019 yılında da yüzde 26.1 oranında artırıldı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise yıllık bazda 2015’te yüzde 8.81, 2016’da yüzde 8.53, 2017’de yüzde 11.92, 2018 yılında da yüzde 20.30 oranında arttı.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, 2020-2022 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP),fiyat istikrarını sağlamak amacıyla alınacak tedbirler arasında “Kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde geçmiş enflasyon yerine YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılacağı, böylece enflasyonda atalet etkisinin sınırlandırılacağı” belirtildi.

YEP’te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12, 2020 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 8.5 olarak açıklandı. YEP’teki ifadeden, asgari ücret belirlenirken ille de 2020 yılı enflasyon hedefinin dikkate alınacağı sonucuna varmak doğru olmamakla birlikte, akla böyle bir olasılığı getirdiğini söylemek mümkün.

2020 yılında memur maaşlarına yüzde 4+4 oranında artış yapılacak. Kamuda çalışan işçilerin ücretlerine ise 2019 yılında yüzde 8+4, 2020 yılında da yüzde 3+3 oranında zam yapılacak.

Bu yılın ikinci yarısında yüzde 5’i; gelecek yılın ilk yarısında da yüzde 4’ü aşan enflasyon farkı memur maaşlarına ayrıca yansıtılacak. Benzer uygulama kamudaki işçiler için de söz konusu. Onlarda da toplu sözleşme ile belirlenen zam oranları enflasyonun altında kalırsa aradaki fark ücretlere yansıtılacak.

Asgari ücret ise komisyonda belirleniyor ve yıl içinde enflasyon kaç olursa olsun asgari ücretle çalışanlara enflasyon farkı yansıtılmıyor.