Gündem

KYK Kredi Borçlarına Yeniden Yapılandırma Hakkı !

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışma kapsamında hükümet tarafından milyonlarca üniversiteliye el uzatılacak.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in aktardıklarına göre Bakan Albayrak 2020 özelnde çalışma yapıldığını ifade etti. Hükümet tarafondan KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Konu ile lgili olarak KYK kredi borçlarına ilşkin faizlerin silinmesi ya da yapılandırılması, takist sayısının arttırılması ihtimaller arasında yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Malatya’dan Trabzon’a birçok ilde KYK borçlarıyla ilgili gençlerden talep gelmesi üzerine çalışma başlattı. Bakan Albayrak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda müjdeli haberi verdi. Albayrak yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah”

YAPILANDIRMA NASIL OLACAK?

Bu açıklamanın ardından “borçlar nasıl yapılandırılacak? Faizler silinecek mi? Ana para duracak mı?” gündeme geldi. Bakanlık uzmanları tarafndan yürütülen çalışma kapsamında birkaç formül üzerinde çalışılıyor. Konu ile ilgili olarak yürütülen çalışma kapsamında birkaç formül üzerinde çalışılıyor.

BORÇ ERTELEME

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle erteleme imkanı bulunuyor. Bunun yanı sıra borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler “turkiye.gov. tr”‘den e-devlet şifreleri ile erteleme talebi yapabilirler. Ayrıca erteleme talebi yapabilmek için adayların işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.