Gündem

Asgari ücretliler grev yapacak mı?

Hükümet 2020 yılı asgari ücret belirleme komisyonunun üçüncü toplantısında, asgari ücretin 2 bin 324 TL olduğunu açıkladı. İşveren tarafı bu rakama rıza gösterirken, asgari ücretliler adına konuşan DİSK, yaşam maliyeti olan 2 bin 578 TL’nin altında ki bir rakamı tartışmayız diyerek toplantıyı terk etti ve bu rakamı kabul edemeyiz dedi. Belirlenen 2020 yılı asgari ücretle bir kişi değil 30 gün, 10 gün bile geçinemez diyerek tepkilerini dile getiren DİSK, bu rakamı kabul etmiyorum demekle yetindi. Peki bu durumda, istenilen asgari ücret verilmeyecekse, hak iddia ettikleri ücreti alana kadar grev kararı alınacak mı? Eğer DİSK böyle bir karar almazsa bile asgari ücretliler grev yapacak mı? Bu durumu şöyle analiz edelim! Ama bunu analiz etmeden önce hükümetin bakış açısını ele alalım…

DİSK İŞİ SOĞUTARAK TEPKİLERİ AZALTMAYA ÇALIŞIYOR!

Hükümet, ‘ben söyledim oldu’ hesabıyla 2020 yılı asgari ücreti belirlerken ne TÜİK’in açlık sınırını, ne de yaşam maliyet sınırını göz önünde bulundurdu. Bu konulara bile değinmeden direk asgari ücretin 2 bin 324 TL olduğunu açıkladı. Yetmedi, üstelik asgari ücrete verilen yaklaşık yüzde 15 zam oranı ile, asgari ücretlileri enflasyon rakamlarına ezdirmediklerini söyledi. Çünkü enflasyon değerleri TÜİK tarafından yüzde 8,5 olarak belirlenmişti. Hükümet elinde ki kağıda bakarak bunları açıklıyordu. Halbuki enflasyonun gerçek değerleri çarşı pazara bakıldığında hiç de öyle Bakan Zümrüt Selçuk’un açıkladığı gibi değildi. Elektriğe ve doğalgaza bile sadece 1 yılda gelen zam oranı yüzde 60’ı geçti. Gıda, ilaç, iletişim, vergiler ve ulaşıma sadece 1 yıl içinde ortalama yüzde 40 zam geldi. Ama hükümete göre enflasyon yüzde 8.5 imiş. Yani burada aslında şu anlaşılıyor. Vatandaş ne derse desin, ne düşünüyorsa düşünsün onlar ne diyorsa bizlerin ona inanmasını istiyorlar. Ve işin enteresan olan tarafı ise onlar bile söylediklerine o kadar inanıyorlar ki, bu durumda DİSK grev kararı alsa bile bunun hükümet kanadında pek etkisi olmayacak gibi görünüyor. Nihayetinde DİSK, belirtilen asgari ücreti sadece kabul etmiyoruz demekle yetindi ve kararın Resmi Gazete’de yayınlanmış olsa bile henüz gerekirse grev yaparız, hakkımızı alana kadar şunu yaparız, bunu yaparız veya buna yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu saatten sonra pek yapacağa da benzemiyor. Çünkü yaptığı politika, sadece asgari ücretlilerin tepkisini geçiştirmek ve olayı soğutmaya çalışmak. DİSK’in şu anda yaptığı tam olarak da bu. Yani DİSK grev kararı almayacak!

ASGARİ ÜCRET ”İNSANCA YAŞAMA MALİYETİ” ÜZERİNDEN HESAPLANMALI

Asgari ücretli demek, sadece hayatta kalabilmesi için gerekli ücrete çalışan kişi demektir. Türkiye’de bir kişinin yaşam maliyeti, TÜİK rakamlarına göre 2 bin 578 TL’dir. Yani bir kişinin hayatta kalabilmesi için bu para gereklidir. Yani bunun altında ki bir ücretle geçinen kişi hayatta kalamaz… Nasıl kalamaz? Çünkü bu kişi sağlıksız beslenmek zorunda kalır. Doktorların televizyonlarda çıkıp ta günlük şu kadar tüketmeniz gerekiyor, en az haftada 2 gün yemeniz gerekiyor falan filan dedikleri… Hiçbirini alamaz… Sosyal aktivitelere katılamaz… Yani hem bedensel hem zihinsel olarak zamanla çöküntüye uğrar… Hemen şunu da belirtelim. Asgari ücret belirlenirken yaşam maliyeti üzerinden değil, insanca yaşama maliyeti üzerinden hesaplanmalıdır ki buda en az 4 bin TL’ye tekabül ediyor.

ASGARİ ÜCRETLİLER GREV YAPAR MI?

2020 yılı asgari ücret tutarı işte tam bu noktada belirleyici rol oynuyor. Devletin bir kanadı (TÜİK) bir kişinin hayatta kalabilmesi için en az 2 bin 578 TL alması gerekiyor diyor, diğer kanadı onun ne söylediğine bakmadan yaşam maliyenin altında bir asgari ücret belirliyor. Ama aynı hükümet işine geldiği için yine aynı kurumun belirlediği enflasyon değerlerinin 8,5 olduğunu söyleyebiliyor. İşte burada anlattığımızı herkes biliyor ve bu konunun ayyuka çıkarılmasını, artık kandırılmak istemediklerini hükümete duyurmak istiyorlar. Ama gelin görün ki, Türkiye’de işsizlik oranı o kadar yüksek ki, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi grev yapmaya çalışsa, işini kaybederim korkusuyla hakkını arayamıyor. Ama DİSK grev kararı alsa, tüm yıllara göre tarihin en büyük toplu grev olacağından emin olabilirsiniz.

Yani işin özeti, asgari ücretliler DİSK’in ağzından çıkacak tek bir söze bakıyor. Ama DİSK, hükümetle danışıklı döğüş yaparak bu durumun sindirilmesi için işi soğutuyor… Yani yine hükümet ‘’ben dedim oldu’’ oluyor!..