Gündem

"Kahvaltıyı Hayatımızdan Çıkarmalıyız!"

Geçmişten beri kahvaltıya ana öğün olarak hayatımızda önemli bir yer ayırdığımız, üstelik çığır açan kahvaltı salonlarının varlığı ile hayatımızdaki yerini sabitlediğimiz şu günlerde böyle bir açıklamanın varlığı dikkatleri Doktor Öz’ün üzerine çekti. Doktor Mehmet ÖZ, vermiş olduğu röportajında kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiğini “Kahvaltıyı Hayatımızdan Çıkarmalıyız!” ifadeleriyle şaşırtıcı bir gündeme imza attı. Doktor Öz, yaptığı açıklamalarda kahvaltının reklam kandırmacasından ibaret olduğunu da ekledi. 

Bir çok doktor ve diyetisyen kahvaltının önemli bir öğün olduğu görüşünde hemfikir iken dünyaca ünlü bir doktor olan Mehmet Öz’ün açıklamaları bilineni bozdu. 

Kahvaltının günün en önemli öğünü olmadığını ileri süren Dr. Mehmet Öz’ün yaptığı açıklama şöyle; 

“Bence 2020’de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı. Kahvaltı yapmamız gerektiğini düşünmüyorum, bu bir reklam aldatmacası. Ne yazık ki onlarca yıldır bu konudaki dogmaların birçoğu reklamlardan çıktı ve bunlar aslında sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmıyordu.”

Peki Kahvaltı Olmadan İlk Öğün Ne Olacak?

Mehmet Öz’e göre yapılması gereken en akıllıca şey, kahvaltıyı tamamen hayatınızdan çıkarmak ve ilk öğünümüzü gerçekten acıktığımızda yemek olacaktır. Bir çok insanın sabah uyandığında yaptığı ilk şeyin aç olmasa bile “kahvaltı yapmak” olduğunu belirten Dr. Mehmet Öz, kahvaltının yerine haftanın her günü “brunch” yapmanın çok daha sağlıklı olacağını belirtiyor. 

Sabahları açlık hissedener için de açıklama yapan Öz, bu durumun muhtemelen bir anda yemek yemeyi kesmekten kaynaklandığını ekliyor. Ayrıca Öz, gece yenen kızartma gibi yüksek karbonhidratlı besinlerin de açlıkta etkili olduğunun üzerinde duruyor. Çünkü tüketilen yüksek karbonhidratlı besinlerin vücudun insülin direncini düşürdüğünü ve ertesi sabah aşırı bir açlık hissiyle uyandığımızı ifade ediyor.

Doktor Mehmet Öz, kahvaltıya devam etmemizi ancak zamanlama olarak günün biraz daha ileri bir vaktine almamız gerektiğini söylüyor. Öz’e göre kahvaltının tam manasıyla doğru olabilmesi, doğru zamanlamayla mümkündür.