Ekpss

Hangi Kamu Kurumunda Ne Kadar Engelli Memur Açığı Var?

Bilindiği üzere engelli vatandaşlar kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamları Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)’na girmeleri ve buradan alacakları puanlarla açılacak olan kadrolara tercih yaparak atanmalarına bağlıdır.
    
Bu bakımdan engelli memurlar için EKPSS hayati bir önem taşımakta olup bu sınav 2 yılda bir yapılmaktadır. En son 2014 yılında yapılan EKPSS bu sene 24 Nisan tarihinde yapılacak olup, başvuruları ise geçtiğimiz haftalarda sona ermişti.
    
KamuPersoneli.Net olarak bu yazımızda engelli memur adayları için EKPSS kadar bir o kadar önemli başka bir konuya değineceğiz. Bir çok engelli memur adayı 24 Nisan tarihinde girecek olan EKPSS ye odaklanırken şu anda kamu kurum ve kuruluşlarının ne kadar engelli açığı var bu konudan habersizler.
    
Siz engelli memur adayları için araştırma yapan KamuPersoneli.Net, Devlet Personel Başkanlığının 2015 Kasım ayı verilerini gözden geçirerek kamu kurumlarının mevcut engelli personel açığının analizini yaptı. 

HANGİ KURUMUN NE KADAR ENGELLİ PERSONEL AÇIĞI VAR?
    
    Engelli memur adayları için EKPSS kadar bir önemli nokta da hiç şüphesiz ki kamu kurum ve kuruluşlardaki mevcut engelli personel kadroları ve bu kadroların EKPSS sonrasında DPB (Devlet Personel Başkanlığı)’ye bildirilmesidir.
    
Adaylar kamu kurum ve kuruluşlarında engelli statüsünde çalışabilmek için maalesef ki sadece EKPSS ye girmeleri yetmemekte sınav sonralarında mevcut olan engelli açığı karşısında kadroların açılması gerekmektedir. Maalesef ki bu kadroların büyük bir kısmı DPB tarafından tahsis edilememekte ve bir çok engelli memur adayı da yüksek puan almalarına rağmen açılmamış olan kadrolar sebebi ile atanamamaktadırlar.
    
Peki şu anda kamu kurum ve kuruluşlarında ne kadar engelli personel açığı var? En çok hangi kurum engelli personel alımının yapması gerekiyor veya en çok hangi kamu kurumu engelli personel çalıştırıyor? İşte bu sorularının cevabı ise ayrıntılı bir şekilde aşağıda yer almaktadır.
    
Devlet Personel Başkanlığının 2015 Kasım verilerine göre şu anda 22.551 açık engelli kontenjanı bulunmaktadır. Ancak en son Aralık ayında yapılan engelli atamalarının da bu sayıya dahil edilmesi unutulmamalıdır ki DPB’nın resmi verilerinde bu sayı dahil değildir. 2015 yılı Aralık ayında yapılan engelli memur atamalarının da bu sayıya dahil edilmesi ile birlikte bu sayı 20.881’e düşmüştür. Bir başka ifade ise şu an 20.881 açık engelli kontenjanı bulunmaktadır.

HANGİ KAMU KURUMLARI?

    
Mevcut olan 20.881 açık engelli kontenjanının analizinde ise hiç şüphesiz en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığındadır. 
    
(*)Milli Eğitim Bakanlığının verilerinin incelenmesinde; 14.008 çalışan engelli personelinin bulunduğu, 14. 982 adet ise açık engelli kontenjanının yer aldığı görülmektedir.
    
Milli Eğitim Bakanlığını sırası ile;
    
– Diyanet Bakanlığı (2.086 açık engelli kontenjanı)
    
– Adalet Bakanlığı (1.363 açık engelli kontenjanı)
    
– Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı (1.003 açık engelli kontenjanı) takip etmektedir.