Ekonomi

Çiftçiler kuru soğan ihracatının kısıtlamasına tepki gösterdi!

Patates ve kuru soğan ihracatına kısıtlama getirildi. Üreticiler soğan ve patates ihraç etmek isterse Bakanlıktan izin alacak.

Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre söz konusu ürünlerin ihracı belli kamu kurum ve kuruluşlarının ön iznine bağlanmış oldu.

Karar sonrası Ankara Polatlı’da ekonomik sıkıntıya giren çiftçiler, Ankara Polatlı’da kuru soğan ihracatının kısıtlanmasına tepki gösterdi!

Bir çiftçi, “Benim depomda 200 ton mal var. 200 ton malımı satsam, 150 dekardan aldığım mahsulün parasını yetiştiremiyorum. 70 kuruşa mal ettiğimiz malı 60 kuruşa satamıyoruz. Bir kişinin yevmiyesi 100 lira. Hırsızlık mı yapalım, malımızı sokağa mı dökelim, traktörümüzü mü satalım? Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Açız, aç, aç…” diyerek isyan etti.

Çiftçi isyanını şöyle sürdürdü:

180 aldığımız tohum 320 oldu, 70 kuruşa aldığımız mazot 10 lira oldu. Tarım krediden alıyoruz yüzde 30 faizli, tefecinin eline düştük. Yazık, günah değil mi? Depolarda soğan yokmuş, nasıl yokmuş ya… Biz geçen sene terörist olduk. Şimdi de malımızı satamıyoruz. Benim ikiz bebeklerim var. Yanlarına bir tane tüccar almışlar Arap, işte malı bu alacak yalan. Benden alıyor 70’e buna satıyor 2’ye. Beni kim savunacak ben sadece seçimde hatırlanmak istemiyorum

Bir başka çiftçi ise soğan için bir an önce ihracat yasağının kalkması gerektiğini söyledi ve şunları söyledi:

Dışarıya mal istenirken göndermezsek hepsi çöpe gidecek. Soğanlar yeşermeye başladı yazık değil mi? Milli servet değil mi? Bize, bu ülkeye döviz lazım değil mi? Niye bunlar depolarda çürütülüyor şu anda.