Ekonomi

Sevgililer Günü için 2 milyon Orkide yetiştirildi

Türkiye’nin en büyük orkide üreticilerinden Gardenkoala Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Korhan Çiçek, Türkiye’de en çok tüketildiği günün Sevgililer Günü olduğunu vurgulayan Korhan Çiçek, “Kesme çiçekte birinci sırada gül gelirken, saksılı bitkide en  fazla tüketim orkidede oluyor. Türkiye’nin yıllık orkide tüketimi yaklaşık 6  milyon adet. Bunun yaklaşık 2 milyonu Sevgililer Günü için hazırlanıyor.” dedi

Çiçek üretimi 1 milyar 718 milyon 98  adet

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği  bilgiye göre, ülkede kesme çiçek ve süs bitkilerinden oluşan bitkilerin üretimi,  2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,4 artarak 1 milyar 718 milyon 98 bin  adete yükseldi. Geçen yıl üretilen süs bitkilerinin yüzde 63,6’sını kesme çiçekler  oluşturdu. Kesme çiçek üretimi 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 1  milyar 93 milyon 333’e ulaştı. Diğer süs bitkilerinde ise üretim bir önceki yıla göre yüzde 4,8  düşerek 624 milyon 764 bine geriledi.

Çiçeklerin en yoğun olarak üretiminin ve alışverişinin yapıldığı  dönemlerden biri de 14 Şubat Sevgililer Günü oldu. Bu özel günde en çok tercih edilen saksı çiçeği orkide olarak dikkati  çekti. Geçen yıl Sevgililer Günü için 1 milyon 985 bin, bir önceki yıl da bu  civarda orkide üretilmişti. Bu yıl da 14 Şubat için yaklaşık 2 milyon orkide  yetiştiriliyor.

“Saksılı bitkide en çok orkide tüketiliyor”

Türkiye’nin en büyük orkide üreticilerinden Gardenkoala Yönetim Kurulu  Başkanı Ahmet Korhan Çiçek,Sevgililer Günü için çiçekçilerin  hazırlıklarına başlandığını söyledi. Sevgililer Günü’nün Türkiye’de çiçeğin en çok tüketildiği gün olduğunu  belirten Çiçek, “Kesme çiçekte birinci sırada gül gelirken, saksılı bitkide en  fazla tüketim orkidede oluyor. Türkiye’nin yıllık orkide tüketimi yaklaşık 6  milyon adet. Bunun yaklaşık 2 milyonu Sevgililer Günü için hazırlanıyor.” dedi.

“Orkide kök rengine göre sulanmalı”

Çiçek, orkide alırken yapraklarının yeşil olmasına dikkat edilmesi  gerektiğini, köklerinde çürüme ve kahverengilik olmamasının önem taşıdığını  bildirdi.Orkidenin bakımının evde ve iş yerinde kolaylıkla yapılabileceğine  dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti:

“Orkidenin oda sıcaklığı seviyesinde tutulması ve aydınlık bir ortamda  bakılması yeterli. Orkidede dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de sulama.  Orkide kök rengine göre sulanmalı, kökü griye döndüğü zaman bitkinin su istediği  anlaşılmalı. Su ihtiyacını gidermek için yaklaşık 3 parmak su dolu bir kabın  içine yerleştirip 3-5 saat sonra geri alıp altındaki suyun boşaltılması ve renk  tekrar griye dönene kadar su verilmemesi gerekiyor. Bir de orkidenin köklerinin  ışık alması önemli. Orkidenin şeffaf bir kap içinde muhafaza edilmesi bitki  açısından daha iyi olur.”

Çiçek, saflığın ve temizliğin simgesi olarak orkidenin her geçen gün  daha çok tercih edildiğini vurguladı.