Gündem

Ev hanımlarında emeklilikte aranan şartlar neler? Kanun teklifi Meclis'te!

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik hakkı için kanun teklifi TBMM Başkanlığı ‘na sunuldu. Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının “çalışmasa dahi borçlanarak emekli” olabileceğini belirtti. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, ev hanımlarına emeklilik için 3 şart aranacağı bildirildi.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar;

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak,

18 yaşından büyük olmak,

Herhangi bir gelire sahip olmamak

Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, “Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor” diye anımsattı ve ekledi: ”2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar. 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler. 

Eğer yasa teklifi 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza göre yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan varken, ülkemizde yaşayan kadınların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER

Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır: Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır. Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir. Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.