Gündem

Bakan Selçuk’tan EYT Açıklaması: Emeklilikte 3 Paremetre Bulunuyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, emeklilikte 3 parametre olduğunu ve EYT’lilerin bunu karşılamadığını söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, “Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

48 Yaş Yaşlılık Olarak Kabul Edilmiyor

Selçuk, “EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşlı olarak kabul edilen bir oran değil. Türkiye hala reformları etkisinde. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde ‘Yaşlılık aylığı’. Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. EYT’liler 65 yaşını beklemeyecekler.” dedi.

Deprem Bölgesine 5 Milyon TL  Kaynak Aktarılacak

Bakan Selçuk Elazığ ve Malatya depremiyle ilgili olarak, “Vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemiz deprem bölgesinde yer alıyor, daha hazırlıklı olmak için uğraşıyoruz. Afet anlarında tüm bakanlıklarla işbirliği içinde çalışıyoruz. Elazığ ve Malatya’yı etkileyen depremin ardından psikososyal destek grubumuz bölgeye gitti.

Bütün prim borçları 30 Nisan 2020’ye kadar Elazığ ve Malatya’da ötelendi. Deprem bölgesinde sağlık için katılım payları ve ilaç payları 30 Nisan 2020’ye kadar alınmayacak. Bu iki bölgeye 8 milyon TL aktarıldı. Elazığ için 5 milyon TL daha kaynak aktarılacak.

Bakanlık olarak ilk günden itibaren sahadayız. Kötü haberlerde beraberlik bilinci bizi sarmalıyor. Deprem bölgesinde işsizlik ödeneğinden faydalanacak olan vatandaşların ödemelerini gerçekleştirdik. Sosyal yardımlar devletin şefkat eli. Sosyal dayanışmayı her zaman diri tutan bir milletiz.” ifadelerini kullandı.

Dünyada Yoksulluğu En Fazla Azaltan Ülkeler Arasındayız

Selçuk, “2002 yılında 2 milyar lira olan sosyal yardımlar bugün 55 milyar liraya ulaşmış durumda. Dünyada yoksulluğu en fazla azaltan ülkeler arasındayız. 43 farklı sosyal yardım programımız var. Sosyal devlet olmanın ötesinde ultra sosyal devlet statüsündeyiz.

Asgari ücret işverenin vereceği minimum ücret. Biz o ücretin altında çalışmasını kabul etmiyoruz. Asgari ücret sadece devlet tarafından verilmiyor. Bir komisyon tarafından kararlaştırılıyor. Burada aslında devletin görevi işveren ve işçi arasında hakemlik yapmak. Bu müzakere süreci temel olarak işveren ve işçi arasında geçiyor. Bakım merkezlerine kalite puanı ile teşvik gelecek.

Yarın bir genelge yayınlayacağız. 2020 yılı bakım merkezlerinde kalite yılı olacak. Bakım merkezli için belli standartlar oluşturduk. Yarın açıklanacak olan yönetmelikle birlikte hem engellilik hem yaşlılar konusunda kalite çıtasını yükselteceğiz. Gündüzlü bakım merkezli çok önemli. Engellilerimiz için erişilebilir yaşam hedefliyoruz.” şeklinde ifadelerde bulundu.