CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Cumhurbaşkanlığının cevaplaması için Ege Denizi’nde Yunanlılar tarafından işgal edilen 18 adanın akıbeti soruldu. Daha önce Meclis Başkanı tarafından “Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular” denilerek ret edilen soru önergesi bu kez 18 Aralık 2019 tarihinde tekrar TBMM Başkanlığına verilmişti. Ancak bu önerge şimdi de “Görev ve Yetki Alanımıza Girmiyor” denilerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından iade edildi.
Fuat Oktay tarafından verilen cevapta “Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların Görev Alanına Giren Konulara İlişkin Önergeler Cevaplandırılmaktadır” sözünü asla kabul etmediğini ve Cumhurun temsilcisi olan bir makamın yardımcısı olan kişinin, Cumhuru ilgilendiren tüm konulara cevap vermek zorunda ve yetkisinde olduğunu, eğer cevap vermekten kaçıp konuyu başka Bakanlıklara atıyorsa bu işin altında bir bit yeniği var demektir” denildi.
İŞİNİZE GELMEYEN SORULARI NEREYE KADAR İADE EDECEKSİNİZ
CHP’li Tığlı, ilk önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından içi boş ve anlamsız gerekçelerle iade edilen şimdi de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılmayan soruları “Balkan Savaşı’nda, I. Cihan Harbinde, Çanakkale’de, Sakarya’da, Büyük Taarruz’da ve Kurtuluş Savaşı’nda canlarını hiçe sayarak şehit olan yüzbinlerce insanımız ve Ege Adalarında neler olup bittiğini merak eden tüm yurttaşlarımız için sormaya devam edeceğim. Bu soruları şimdi de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sormak üzere Meclis Başkanlığı’na ilettim. Eğer onlarında görev ve yetki alanlarına girmiyorsa o zaman Ekonomi Bakanı’na soracağım, belki onun yetki alanındadır” ifadelerini kullandı.
İşgal edilen adalardan Hurşit Adası’nın İstanbul’daki Büyükada’nın beş misli, Eşek Adası’nın üç misli, Bulamaç Adası’nın ise Büyükada büyüklüğünde olduğu bilindiği halde Güvenlik Uzmanı sıfatıyla 11 Haziran 2017’de CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sunduğu “Hafta Sonu” programına katılan Mete Yarar’ın, “Ada demeyelim onlara kaya parçası… Adaların ihtilaflı ve kaya parçası olduğu, kime ait olduğunun belirlenmediği, çıkılıp inildiği, bayrak çekilip indirildiği, 18 Ada sorununun son iki yılda yaşandığı” sözleri daha dün gibi hafızalarımızda. Buna o zaman cevap vermiştik…
Mete Yarar’ın akıl ve mantıkla bağdaşmayan, tarihi ve coğrafi gerçeklerle de uyuşmayan bu sözleri yetmiyormuş gibi bu seferde geçen akşam Habertürk TV’de Didem Arslan’ın sunduğu “Türkiye’nin Nabzı” programına katılan Nagehan Alçı, yüzü hiç kızarmadan işgal altındaki adalarımız için, “Keçilerin otladığı 18 kaya parçası” tanımlamasında bulunmuş ve akabinde “Keçilerin otladığı kaya parçaları için savaş mı çıkaralım” diyerek sözlerini savunmuştur.
Bir kez daha altını çizerek tekrar edelim. 1996 yılında Kardak Kayalıkları krizi sonrası Ege ve Akdeniz’de 150’nin üzerinde Türk egemenliğinin altında bulunduğu anlaşılan Ada, Adacık ve Kayalıkların aidiyetini tartışmak ve bu durumu bir sorunmuş gibi lanse edip “istikşafi” görüşmelerde hallediyoruz diyerek işgale göz yummak abesle iştigaldir.
Birilerin “kaya parçası” diyerek küçümsediği bu 18 ada ve 1 kayalık, Türk egemenliği altındaki vatan toprağıdır. Ve her birinin “Karasuyu, Münhasır Ekonomik Bölge ve Kıta Sahanlığı” olduğu da asla unutulmamalıdır.
Nagehan Alçı’nın “Keçilerin otladığı 18 kaya parçası” dediği adalarımızdan “KEÇİ” ve “EŞEK” adalarında, keçilerin değil de, 2017 ve 2018 yıllarında kimlerin dolaştığınınvideolarını dün paylaştım. Seyreder, seyretmez, tatmin olur, olmaz ama bundan sonrası Nagehan Alçı’nın bileceği bir iştir.
GERÇEKLERDEN BAHSEDELİM
Şimdi tarihi biraz geriye sarıp, kaya parçası gibi yalan dolan söylemleri bir kenara bırakıp işgal sürecine açıklık getirecek yalın gerçeklerden genel hatları ile bahsetmek istiyorum.
Tarih: 1995-1996
31 Mayıs 1995’de 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesini kabul eden Yunanistan’ın Ege’de, karasularını 12 mile çıkarma olasılığına karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 08 Haziran 1995’de yayımladığı bir metin ile belki de çoğumuzun ilk defa duyduğu “Casus Belli” (Savaş Sebebi) terimini bizlerle tanıştırmıştır.
Tarih: 2000
1995-1996 döneminde yaşanan ve ileride çok daha büyük krizlerin yaşanacağının adeta habercisi niteliğinde olan Kardak krizinden “4 yıl sonra” 1999-2000 yılına gelindiğinde
Türk-Yunan ilişkileri işbirliği ve diyaloğa dayalı yeni bir döneme girmiş, bu çerçevede, iki ülke arasındaki sorunların diyalog yoluyla ele alınması amacıyla siyasi istişareler, istikşafi temaslar, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi gibi çeşitli mekanizmalar geliştirilmiştir.
2000 yılından bu yana Ege Sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 12 Mart 2002’de Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları düzeyinde “istikşafi” görüşmelere başlanmış ve şu ana kadar da
60 görüşme gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Yunanistan arasındaki “istikşafi” Ege görüşmelerinde temel uzlaşma, “her konuda uzlaşmadan, hiçbir konuda uzlaşılmış sayılmayacağı” ve her nedense “görüşmeler konusunda bilgi sızdırılmayacağı” üzerine inşa edilmiştir.
Tarih: 2004
“4 yıl sonra”, 2004 yılına gelindiğinde, Ege’de Yunanistan ile yaşadığımız sorunlardan bağımsız olarak değerlendiremeyeceğimiz siyasi ve askeri alanda olmak üzere birçok önemli gelişme yaşanmıştır.
– 24 Nisan 2004’de TC hükümetinin desteklediği Annan Planı yürürlüğe girememiştir.
– 01 Mayıs 2004’te GKRY Avrupa Birliği’ne tek başına üye olmuştur.
– 01 Haziran 2004’de, Öcalan’ın yakalanmasından sonra 1999’da ateşkes kararı alan PKK “ikinci savaş” dönemini başlattığını ilan etmiştir.
– 26 Ekim 2004’de Polonya’nın başkenti Varşova’da, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak amacıyla Avrupa Birliği (AB) FRONTEX Ajansı kurulmuştur.
– 17 Aralık 2004’de TC hükümeti AB’den müzakere tarihi almıştır. (Ne Yunanistan, ne de GKRY veto etmemiştir.)
FRONTEX’in kurulmasından tam bir ay sonra, 26 Kasım 2004’de CHP Milletvekili Onur Öymen, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e verdiği “Türkiye’ye yakın bazı kayacıklara Yunan bayrağı dikildiği belirtilerek, anılan yerler Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı listesinde yer alan adalar mı?” soru önergesine, cevap dahi alamamıştır.
Gerek TBMM’de gerekse kamuoyunda gündem oluşturmayan Onur Öymen’in bu sorusu,
“4 yıl sonra”, 2008 yılında bir vesilesiyle ortaya çıkacak “Yunan işgalinin”, aslında 2004 yılında başladığının ilk kanıtıdır.
UYUTULDUK, UYANAMADIK…
Tarih: 2008
“İstikşafi” görüşmeler Dışişlerinin kontrolünde devam ederken, Yunan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı 31 Aralık 2008 günü Türk hava sahasını ihlal ederek Aydın, Bulamaç Adası’na helikopterle inmiştir.
Yunan askeri heyetin egemenliğimizdeki Bulamaç Adası’na helikopterle inmesi tartışıla dursun, Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas 06 Ocak 2009’da Aydın il sınırları içinde bulunan Eşek Adası’na gelerek Yunanlı Belediye Başkanını ziyaret etmesi kafaları iyice karıştırmıştır.
Normal şartlarda Yunanistan’la bizi savaşa sürükleyecek bu olaylar serisi kamuoyundan ısrarla gizlenerek örtbas edilmeye çalışılmış, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkiliklerinin talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı kendi internet sitesinde duyurduğu hava sahası ihlalini sitesinden kaldırmak zorunda kalmıştır.
Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan toplantı istemiş, icra edilen toplantıda Dışişleri Bakanlığı’ndan katılan diplomatlar işgali kabul ederek, işgalin sonlandırılması için siyasi karara ihtiyaç duyulduğunu belirtmişlerdir. Daha önemlisi ise toplantı arasında bir diplomatın Türk subaylarına “işgalin hükümetin bilgisi dâhilinde” yapıldığını açıklamış olmasıdır.
İşgalin siyasi iradenin bilgisi dâhilinde olduğunu ortaya koyan bu itiraf kayıtlara girmiştir. Bu itirafla, büyük bir ustalıkla işgali gizlemeye çalışan siyasi iradenin karanlık gölgesi mavi vatan Ege’ye düşmüştür…
Ocak ayında Ege’de yaşanan bu sıcak gelişmelerin hemen öncesinde (2008), TSK’ya yönelik devreye sokulan kumpas davaların, sonrasında (2009) ise “Oslo Görüşmeleri” adı altında MİT-PKK görüşmelerinin başladığını bir yerlere not edelim.
Kumpas davaların ve açılım sürecinin örtüsü altında suskunlukla geçen uzun bir sürenin ardından DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek 08 Mayıs 2011’de yaptığı açıklama ile işgali duyurmuştur.
Bulamaç ve Eşek Adalarında yaşanan krizin ardından, MSB Eski Genel Sekreteri Albay Ümit Yalım’ın da katıldığı inceleme neticesinde; Ekim-Kasım 2004’den itibaren bu adalarda inşaat faaliyetlerinin başladığı, iskâna açıldığı, sivil nüfus taşındığı, belediye, polis ve ilk yardım teşkilatlarının kurulduğu, adalara Yunan bayrağı çekildiği, silahlı asker, araç, gereç ve hücumbot yerleştirildiği belirlenmiştir.
Ne ilginçtir ki, işgalin iddia edildiği 08 Mayıs tarihinden üç gün sonra TSK resmi internet sitesinden 11 Mayıs 2011’de yapılan duyuruda, “FRONTEX kapsamında Letonya bayraklı RK – 18 borda numaralı botun Didim/Aydın bölgesinde Türk karasularını ihlal ettiği ve olayın Dışişleri Bakanlığı’na bildirildiği” bilgisi paylaşılmıştır. MSB koordinatörlüğünde 18 Mayıs 2011’de Eşek Adası’na giden heyet, adanın Yunan askerlerine, ABFRONTEX Ajansı’na ve Letonya askerlerine teslim edildiğini belgelemişlerdir.
(AB “4 yıl sonra”, Temmuz 2015’de Letonya botunu ve askerlerini Eşek Adası’ndan çekmiştir. Bu arada Letonya’nın 29 Mart 2004’de NATO’ya, 01 Mayıs 2004’de AB’ye kabul edildiğini unutmayalım.)
Tarih: 2012
BAŞKA BİR BOYUTA ATLAMIŞTIR
yılında başlayıp, 2000’de, 2004’de ve 2008’de olmak üzere nerdeyse her “4 yılda” bir mutasyona uğrayan Ege’deki Ada, Adacık ve Kayalıklar sorunu,“4 yıl sonra” yani 2012 yılına gelindiğinde başka bir boyuta atlamıştır.
Eşek Adası ve Bulamaç Adasından sonra Nergizcik Adası’nın da Yunanistan tarafından işgal ve ilhak edildiğinin ortaya çıkması kimseyi şaşırtmamış, bu haber kendine ancak gazetelerin satır aralarında yer bulmuştur.
Ağustos 2012’ye geldiğimizde ise Ümit Yalım’ın İzmir’de yaptığı tarihi basın açıklaması ile İzmir, Aydın ve Muğla il sınırları içerisinde kalan 11 Ada ile Girit Adasının etrafındaki 5 Ada dâhil olmak üzere Ege ve Akdeniz’de Türk egemenliğinde olan toplam 16 Adanın 2004 yılından itibaren Yunanistan tarafından işgal edildiğini ve Türk hükümetinin Avrupa Birliği müzakerelerinde gün almak için bu adaların Yunanistan tarafından ele geçirilmesine göz yumduğunu iddia etmiştir. Kırılma anı bu andır…
Bu büyük iddiadan sonra dahi siyasi iradenin cevapsız kalmayı tercih etmesi “sükût ikrardan gelir” atasözünü bizlere hatırlatmaktadır.
TRT bile 26 Aralık 2012 tarihinde, “16 Ada Yunanistan’a geçti” haberini vermiştir…
İşgal iddiaları karşısında beklenen ilk itiraf TBMM Genel Kurulu’nun 26 Mart 2015 tarihli toplantısında dönemin Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan gelmiştir.
Yılmaz anılan adaların fiili olarak Yunan işgali altında olduğunu itiraf etmiştir.
Tarih: 2016
“4 yıl sonra” 2016 yılında Ardıççık ve Marathi adalarının da işgal edildiğinin anlaşılması “İhanet kadar hızlı bir şey yoktur” diyen Cicero’yu haklı çıkarmıştır.
Türk egemenliğinde olduğu Uluslararası Antlaşmalarla kesinlik kazanmış, aidiyet sorunu bulunmayan 150’nin üzerindeki Ada, Adacık ve Kayalıktan “18 Ada ve 1 Kayalığın” Yunanistan tarafından işgal edilmesi ile Ege Denizinde Lozan’la kurulan denge bozulmuştur.
Lozan’ı sahiplenerek Ege’de bozulan dengeyi yeniden tesis etmek ve mavi vatana sahip çıkmak varken, bile bile Lozan’ı tartışmaya açmanın “ihanetle” eşdeğer olduğunu herkes bilmelidir. Herkes, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün Lozan’da vermediği, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın 1936 yılında devletin envanterine kaydettiği adalarımızın şimdi işgal altında olduğu gerçeğini de bilmelidir.
Bulamaç Adası’na helikopterin inmesiyle anladığımız işgali, Muğla il sınırları içerisinde kalan Ardıççık Adası’na 11 Şubat 2016’da bu sefer Yunan helikopterinin düşmesi ile anladık. Hayatını kaybeden altı Yunan subayı için söz konusu adada 09 Mart 2016 günü Yunanlı Bakan, Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın iştiraki icra edilen anma törenine bir çelenk göndermediğimiz kalmıştır.
Lozan’ın tartışılmaya açılması sonrasında Dışişleri Bakanlığı Ekim2016’da yaptığı basın açıklamasında “Türkiye’nin 2003 yılından itibaren Ege denizindeki bazı ada ve/veya adacıkların egemenliğini başka bir ülkeye devrettiğine ilişkin iddia ve haberler tamamen gerçek dışıdır…” sözlerini sarf ettikten kısa bir süre sonra Kasım-Aralık 2016’da Yunanistan’ın işgal ettiği adalar listesine Marathi Adası’nın 18’inci sıradan girmesi çok manidar olmuştur.
ÇİPRAS SON NOKTAYI KOYDU
Tarih: 2020’ye 2 kala.
2017 yılına girdiğimizde, Kardak krizinin 21. yıl dönümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Kuvvet Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017’de Kardak Kayalıkları bölgesine yaptıkları 7 dakikalık ziyaret sonrasında karşılıklı söz düelloları Ege’de gerginliği tırmandırmıştır.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Kardak Kayalıklarında yaşanan gerginliğe değinerek “Ege’de aidiyeti belli olmayan (gri bölgeler) bölge yoktur… Yunanistan karşı taraftan ihlal edilen ulusal haklarını, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku içinde koruma kararlılığındadır” diyerek tartışmaya son noktayı koymuştur.
TBMM’de 26 Mart 2015’de yapılan oturumda, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından, Lozan ve Paris Antlaşmalarına göre adaların hukuken Türkiye’ye ait olduğu ve adaların fiili olarak Yunan işgali altında olduğunu beyan etmiş olmasına rağmen, Başbakan Binali Yıldırım’ın 02 Şubat 2017’de 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hakkında hükümet adına yaptığı konuşmada “Ege adalarından tek bir çakıl taşı dahi iktidarımız döneminde gitmemiştir… Ege’deki 130 tane irili ufaklı kaya parçası, bunların kimliği bile yok, yani kime ait olduğu bile belli değil. Eskiden beri de böyle. Ege ile ilgili sorunun başlangıcı yeni de değil, çok köklü geçmişi var” söylemini siz okuyucuların yorumuna bırakıyorum.
Siyasi iradenin küçümsemeye ve üstünü örtmeye çalıştığı adaların işgaline yönelik CHP, MHP ve İYİ parti milletvekilleri bugüne kadar TBMM’ye 100’e yakın soru önergesi vererek Cumhuriyet tarihimizin en büyük toprak kaybına vesile olan siyasi iradeyi uyarmış, soru önergelerinin bir kısmına cevap verilmezken, bir kısmına “Copy – Paste” şeklinde yanıtlar verilmiştir.
TBMM Başkanlığı’na verilen 8 Meclis Araştırma önergesi havada asılı beklerken, 2004’ten bu yana TBMM adalarla ilgili özel gündem kapsamında hiç toplanmamıştır.
2018 yılının Şubat ayı itibariyle; Yunanistan, 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını işgal etmek suretiyle karasularını ilan etmese de fiilen 1995 yılında “Casus Belli” saydığımız “12 mile” çıkarmış, Türkiye Cumhuriyeti Ege Denizi’nde 3 milin ötesine geçemez hale gelmiştir. Böylece Ege Denizi’nin kontrolü Yunanistan’a geçmiştir…
ÇOK AÇIK BİR MESAJ VERMİŞTİR
Ve hala birileri çıkıp “Keçilerin otladığı kaya parçaları için savaş mı çıkaralım” diyebilmektedir.
Geldiğimiz bu noktada, Odatv yazarı Müyesser Yıldız’ın, 15 Ekim 2012’de “Türkiye suni Suriye ‘krizi ile meşgul edilirken AB-Yunanistan-Rum kesimi şeytan üçgeninde Ege ve Akdeniz’in paylaşımı yapılıyor” dediği köşe yazısında, 09 Ekim 2012 günü AB Komisyonu Başkanı, AB’nin Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Komiseri ve AB üyesi ülkelerin bakanlarının AB’nin Birleşik Denizcilik Politikasını belirlemek üzere toplandıklarını, “AB’nin 2020 Denizcilik Vizyonu”nu çizerek “Limasol Deklarasyonu”nu yayınladıklarını gündeme taşıdığı haber bugün daha da bir önem kazanmıştır.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu deklarasyonun yayınlanmasından bir gün sonra, Atina’ya ziyaretinden önce, Yunanistan Dışişleri Bakanının “Yunanistan, Ege’de hiçbir gri bölge tanımıyor. Bize göre gri bölge yok” beyanı ile çok açık bir mesaj vermiştir.
Bu açıklamaya Davutoğlu’nun ise “Farklılıklar olabilir, ama vizyonumuz ortak. Türkiye ile Yunanistan’ın el ele yürüyebilecekleri ortak bir vizyonları var” demesi süreci daha iyi anlamamıza yardımcı olmuştur. Bu şartlar altında soru sormak farz oldu.
Okyanuslarda ve denizlerde, BM Deniz Hukuku Anlaşması ve diğer ilgili uluslararası anlaşmaları esas alan ve AB çıkarlarını korumak için birleşik deniz gözetimini destekleyen AB’nin 2020 Denizcilik Vizyonu Türkiye Cumhuriyeti’nin ne zaman ortak vizyonu olmuştur?
2017 yılının başında Kardak kayalıkları bölgesinde yaşanan gerginlik krizi sonrasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın “Ege’de aidiyeti belli olmayan (gri bölgeler) bölge yoktur… Yunanistan karşı taraftan ihlal edilen ulusal haklarını, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku içinde koruma kararlılığındadır” sözlerine, AB’nin 2020 Denizcilik Vizyonunu çizen Limasol Deklarasyonu kapsamında onay vermiş olmuyor muyuz?
Son söz: 1996 yılından bu yana 2020’ye 2 yıl kala işgal boyutu çok farklı boyutlara erişirken, siyasi parti liderlerince Ege’de artan gerginliğe bağlı olarak zaman zaman dile getirilen “2019’da geleceğiz. O 18 adayı da alacağız”, “Sıkıysa gelin alın diyor. Ben de şimdi ona diyorum az kaldı, sıkıysa sen verme!”, “Topraklarımıza göz dikenler olursa onlara dünyayı dar etmesini biliriz” gibi hamaset dolu lafların artık bir kenara bırakılıp, bu sorunun milli bir mesele olduğu “Lozan’ın kurduğu ama Yunan’ın bozduğu Ege’deki dengenin yeniden kurulması” bilinci ve vizyonu içerisinde söylem ve eylem birliğine gidilmesi esas olmalıdır.