Ekonomi

İşçi-Memur Maaşlarına Büyük Kesinti! Yeni vergi sistemi ile, Temmuz'da zam yapılsa bile net maaşlar 349 TL azalacak

Türkiye’de maalesef işçi ve memur maaşlarına yapılan zamlar tek haneli olurken, özellikle son aylarda başta ulaşım, doğalgaz, elektrik, su, gıda ve diğer zaruri tüketim kalemlerine çift ve hatta yılsonu toplamında 3 haneli zam geliyor. İşçi ve memur maaşlarına yapılan çift kademeli (6 ayda bir) zamlar her ne kadar alınan brüt maaş miktarını yükseltse de, gelen zamlar ile alım gücü düşüyor ve dolaylı olarak alınan maaşlarda düşmüş oluyor. Ama bunun yanı sıra birde yeni getirilen vergi sistemi ile maaşlar rakamsal olarak da düşecek.

İşçi ve memur maaşları Temmuz ayında verilecek yüzde 4 zam ile birlikte yükselmesi beklenirken, yeni vergi sistemi ile aksine net maaşlar düşecek. Türk-İş bu konuda geçen yılın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdiği mektupta, ücretlilerin üzerindeki ağır vergi yüküne dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

MAAŞLAR 349 TL DÜŞECEK! 

“Ortalama aylık brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bir işçi ocak ayında 3 bin 409 TL net ücret alırken (1091 TL vergi ve sosyal güvenlik primi için kesilmektedir) haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3 bin 218 TL olmaktadır. Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa bile, yılsonunda 349 TL eksilerek 3 bin 60 TL’ye gerilemektedir. Aylık brüt geliri 4 bin 500 TL olan bir işçi 2019 yılında gelir ve damga vergisi toplamı olarak 9 bin 359 TL ödemektedir. Diğer bir ifadeyle, 12 aylık çalışmasıyla elde ettiği net gelirin yaklaşık 3 aylık karşılığı kadar vergi ödemek yükümlülüğüyle karşı karşıya kalmaktadır.”

HAZİRAN AYINDA 191 TL KESİNTİ

Yani yapılan hesaplamada, memur ve işçi maaşları her ne kadar verilen zamlarla arttığı söylense de aslında ele geçen net tutar, Haziran ayında 191 TL azalırken, Temmuz Ayında yüzde 4 zam gelse dahi, işçi ve memur maaşları yine kesintiye uğrayarak bugün aldığı maaş, zam sonrasında 349 TL kesilerek net 3 bin 60 TL’ye gerilemiş olacak.