Gündem

İstanbul Havalimanı'nda yeni dönem! Yolcunun taksi derdi ortadan kalkıyor

İstanbul Havalimanı’na akıllı taksi uygulaması başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy ‘Entaksi’ adını verdikleri akıllı taksi uygulamasınının detaylarını anlattı. Ersoy, taksilerle ilgili şikayetlere çözüm bulan, denetim ve memnuniyet sağlayan akıllı taksi uygulamasına, tüm taksi işletmelerinin geçişinin sağlanacağını kaydetti.

Taksi çağırıp, rezervasyon yapılabilecek! 

Yapılan toplantıya Bakan Ersoy başta olmak üzere, İstanbul Havalimanı Mülkü Amiri İsmail Şanlı, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ve çok sayıda taksici katıldı. Uygulamaya konan akıllı taksi dönemi ile havalimanı yolcularının çağrı merkezi ve mobil uygulama üzerinden taksi çağırabileceği, rezervasyon yapabileceği “entaksi” uygulaması tanıtıldı.

EN TAKSİ UYGULAMASI NASIL ÇALIŞACAK?

Uygulamayı indirecek yolcular, tek tuşla bulundukları ya da başka noktaya taksi çağırabilecek. Uygulama üzerinden gelecek çağrılarla boş taksiler müşteriye yönlendirilecek. Böylece yolcunun daha hızlı taksiye erişimi sağlanacak. Bu sayede yolcu arama maksadıyla trafikte seyreden araçların sayısı da azalacak.Ayrıca, taksideki ekranlardan turistlere, yolculara kendi dillerinde bilgilendirme yapılabilecek. İzmir ve İstanbul Havalimanı taksilerinde uygulanan sistemin, Ankara ve Gaziantep’te de hayata geçirilmesi planlanıyor.

”18 bin taksicinin yarısını bu sene içinde eğitimden geçirmeyi hedefliyoruz!”

Akıllı taksi hizmetinin dünyadaki en çağdaş uygulamalardan biri olduğunu vurgulayan Ersoy “Diğer taksi esnaf odaları ile de konuşacağız. Mümkünse gönüllü, sonrasında gerekirse kanunen bütün taksi işletmelerinin kaydırılmasını isteyeceğiz. Bugüne kadar taksilerden gelen şikayetlerin bir çoğuna çözüm bulan, oto denetim ve memnuniyeti getiren bir sistem. diye konuştu. İstanbul’daki havalimanlarında görev yapan taksicilere yönelik başlatılan turizm eğitiminin havalimanları dışındaki taksilere de verilmeye başlandığını vurgulayan Bakan Ersoy, havalimanlarında görev yapan kamu görevlilerine özgün bir eğitim programın verilmesini planladıklarını kaydetti.

YURT DIŞINDAN BU SİSTEMİ ALMAYA ÇALIŞANLAR VAR

İstanbul Havalimanı Mülkü Amiri İsmail Şanlı da bugün İstanbul’un nüfusu kadar turist çeken bir şehir olduğunu vurgulayarak, hayata geçirilen uygulamaların da bu nedenle turist dostu olması gerektiğini aktardı. 

Akıllı taksiye verdiği destek için Bakan Ersoy’a teşekkür eden İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatif Başkanı Fahrettin Can ise şunları söyledi:”Turizm adı altında korsan taksicilik yapan çalışanlar için mevcut kanunlar yeterli değil. Allah’a çok şükür devletimizin gücü ve kudreti var. 24 saat geçmeden korsanın önüne geçer ama korsanı doğuran nedenleri de biliyoruz. Bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Akıllı taksi yolcu memnuniyetini arttıracak ve en üst seviye çıkaracak, şikayetleri en aza indirecektir. Yolcumuz güzergah seçebilecek, kaç paraya gideceğini köprü ve otoban ücretleri ekrana yansıyacak. İçerisinde bulunan ekranlarda Türkiye ve İstanbul Havalimanı’nı tanıtan görüntüler olacak. Bu sistem hem yolcumuzu hem turistlerimizi hem de bizleri mutlu edecektir. Meslekte bir devrimi gerçekleştireceğiz.”