Ekonomi

Bakan Selçuk müjdeli haberi duyurdu! TBMM'de kabul edildi

Çıkartılan kanun 7’den 70’e herkesi yakından ilgilendiriyor. Koronavirüs sebebiyle, ekonomik açıdan zararın en aza indirilmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasıyla, Ekonomik İstikrar Kalkanı, resmen yasalaştı.

EMEKLİLERE İKRAMİYE ÖDEMESİ ÖNE ÇEKİLDİ

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramında, bin lira ikramiye alan emekliler, bu yıl, ikramiyelerine erken kavuşuyor. Emekliler, Ramazan Bayramı için alacakları ikramiyeleri Nisan ayının başında alacak. Emeklilerin bu ekonomik krizi en az zararla atlatılabilmesi için çeşitli önlemler alınmaya devam ediyor. Kabul edilen tedbirlerin içerisinde emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemede bulunuyor. Bin 500 TL’nin altında maaş alan emekliler de bu tedbirlerden faydalanabilecek. Artık en düşük emekli maaşı bin 500 TL’ye çıkartıldı. Yasanın çıkacağını duyuran Bakan Zümrüt Selçuk, sosyal medya hesabında “Artık en düşük emekli aylığı 1.500 TL” ifadesine yer vererek, daha önce verdikleri sözü tuttuklarını vurguladı.

Bakan Selçuk müjdeli haberi duyurdu! TBMM'de kabul edildi

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ DE VERİLECEKTİ

Geçtiğimiz günlerde işverenlere asgari ücret desteğinin de verileceğini müjdeleyen Bakan Selçuk, yaptığı açıklamada, “7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz. İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  Bununla beraber gazilerin de yakından takip ettiği teknik düzenleme hakkında ise, “Gazilerimizin beklediği, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği teknik düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama neticesi kanunlaştı. Kahraman gazilerimize, ailelerimize ve milletimize hayırlı olsun. Biz birlikte Türkiye’yiz” açıklamasında bulundu.

Bakan Selçuk müjdeli haberi duyurdu! TBMM'de kabul edildi

ÇALIŞANLARA VE İŞVERENLERE DE DESTEK GELİYOR

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında çıkartılan yasa çalışanları ve işverenleri de kapsıyor. Son dönemde herkesin merak beklediği, Kısa Çalışma Ödeneği konusu, Bakan Selçuk tarafından netleştirildi. 600 gün prim ödemenin 450 güne, 120 gün hizmet akdi şartının ise 60 güne düşürüldüğünü açıklayan Selçuk, telafi çalışmasını da 2 aydan 4 aya uzattı.

Bakan Selçuk müjdeli haberi duyurdu! TBMM'de kabul edildi

TORBA YASADA BAŞKA NELER VAR?

İçeriğinin oldukça geniş olduğu torba yasa, TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Ekonomiyi ayakta tutmak için hazırlanan torba yasanın içerisindeki ana başlıklar şöyle:

Afet bölgelerindeki kişilerin mağdur olmaması için doğal gaz ve elektrik bedelleri 1 yıl ertelenebilecek.

Tabancı, tüfek ve yivsiz tüfek gibi araçların reklamı yapılmayacak.

Dernekler, üyeliği devam eden kişilerin bilgilerini ilgili birime bildirecek. Bildirmeyen yöneticilere ise 500 TL ceza uygulanacak.

Türkiye’de olmamasına rağmen, Bireysel Emeklilik sisteminden yararlanmak isteyenler, döviz cinsinden yararlanabilecek.

İşverenlere aylık 75 TL destek verilecek.

Yasa dışı sayılan şans ve bahis oyunları suç kapsamında değerlendirilecek.

Vakıflar genel Müdürlüğü’ne borcu olanlara 3 ay erteleme gelecek.

Elektrik ihtiyaçları yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilecek.

Dava açma, icra takibi, zaman aşımı gibi tüm sürelere 30 Nisan 2020’ye kadar ara verildi.

Konaklama vergisi 1 Ocak 2021’e ertelendi.

Genel sağlık sigortasının prim tamamlama zorunluluğu, kısmi süreli çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışanlar ve puantaj usulü çalışanlar için kaldırıldı.

1 Mart 2020 tarihinden itibaren 30 Haziran 2020 tarihine kadar, iş yeri kira bedeli ödenmeyecek. Bu sebeple tahliye işlemi başlatılmayacak.

24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen çek ile ilgili suçların infazı durdurulacak.