Gündem

Koronavirüs hakkında korkutan açıklama: SARS virüsünden dört kat daha güçlü!

Dünya genelinde 40 bin kişinin ölümüne 800 bin kişinin enfekte olmasına sebep olan koronavirüs hakkında farklı bilgiler gelmeye devam ediyor. ABD’de bulunan Minnesota Üniversitesi, koronavirüs hakkında yaptığı bir araştırma sonucunda korkutucu bilgilere ulaştı. Yeni tip koronavirüsün nasıl bu kadar dirençli olduğu belirlendi.

SARS VİRÜSÜNDEN DAHA GÜÇLÜ

Yeni tip koronavirüs, SARS virüsünden dört kat daha güçlü. Yapılan araştırma sonucunda Covid-19’un insanların hücrelerine tutunarak, enfekte ettiğini ve tutunmak için “çivi”ye benzer bir yapının olduğu belirlendi. Bu çivi tipi yapılar ise SARS virüsünden daha da güçlü. Koronavirüsü, 2002 yılında ortaya çıkan SARS virüsünden daha sıkı bir şekilde insan hücrelerine tutunuyor.

VİRÜSÜN HIZLI YAYILMA SEBEBİ

Koronavirüsünün hızlı yayılmasının sebebi de bu çivi tipi yapıların ağız veya burun solumasıyla vücuda hızlı bir giriş yaparak, üst solunum yollarına tutunması. Virüs vücuda giriş yaptığında, hücreler virüsü kabul ederse, kişi hızlı bir şekilde enfekte oluyor.

Koronavirüs hakkında korkutan açıklama: SARS virüsünden dört kat daha güçlü!

VİRÜS ÇOK SIKI BAĞLANIYOR

ABD ekibinde görev alan Dr. Frang Li, konu ile ilgili ekibiyle beraber bir harita çıkardı. Dr Li, çıkarmış olduğu bu harita için, “Bu üç boyutlu görüntü, yeni tür korona virüsünün 2002-2003 yıllarında SARS salgınına neden olan virüse kıyasla, reseptöre bağlanmak için yeni stratejiler geliştirdiğini, daha sıkı bağlandığını ortaya koyuyor. İnsandaki reseptöre bu şekilde sıkıca bağlanması, insan hücrelerini enfekte etmesine ve yayılmasına yardımcı oluyor” şeklinde açıklama yaptı.

AŞI VE İLAÇ İÇİN KULLANILACAK

Hazırlanan bu harita, virüse karşı geliştirilmesi planlanan ilaçlar için yol gösterici olacak. Doktor Li, yapılan çalışmaların aşı içinde kullanılabileceğini ifade ederek, “Yeni bir antikor ilacı virüsün yüzeyindeki bu bölgelere reseptöre kıyasla daha hızlı ve yoğun bir şekilde bağlanabilirse, virüsün hücrelere girmesini engelleyebilir” dedi.