Ekonomi

Kredi borcu olanlara müjde! Ödenmeyen borçlar sicile işlemeyecek!

Hükümet tarafından tüm vatandaşı ilgilendirecek ekonomik tedbirler getirilmeye başlandı. Coronavirüs salgını yüzünden işyerini kapatan veya kısmen kapatmak zorunda kalan tüm esnaflara, işten ücretsiz izne ayrılan veya işten çıkarılan vatandaşlara ekonomik tedbirler kapsamında yeni destek paketleri açıkladı. Kamu bankalarının öncülüğünde özel bankaların da katılımıyla ticari ve bireysel kredi borçları 3 ay ertelenirken, bu dönem zarfında bankalara olan kredilerini ödemede güçlük çeken vatandaşların, ödeme aksaklıklarından dolayı sicillerinin bozulmaması için bazı önlemler alındı.

SİCİLLERİ BOZULMAYACAK

Coronavirüs salgınının etkisi azalana kadar, bankalara kredi borcu olanların, bu dönemde ödeme aksaklıklarından dolayı sicilleri bozulmayacak. Ayrıca idari ve adli takip için bekleme süresi de iki katına çıkartıldı.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEMELERİ

Bunun yanı sıra vatandaşın kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarları da yüzde 30’den yüzde 20’ye çekildi. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 20’ye çekilirken, faiz oranları düşürüldü. Böylece kredi kartı faiz oranları yüzde 1.25 oldu. Bu oranlar aynı zamanda kredili mevduat hesaplarında da kullanılacak.

10 BİN TL’YE KADAR DESTEK KREDİSİ

Hane halkı geliri 5 bin liranın altında olan vatandaşlara yüzde 0.49 faiz ve 36 ay vadeli 6 ay ödemesiz 10 bin liraya kadar para veriliyor. Böylece vatandaş tüm ihtiyaçlarını karşılarken, 6 ay ödeme yapmayacak. Taksitleri ödeyemeyen vatandaşın kefili ise devlet olacak.

KREDİYE BAŞVURU ZAMANI

Vatandaşların nakit ihtiyaçlarını gidermek için hayata geçirilen Temel İhtiyaç Desteği için başvurular dün başladı. Vatandaşlar, kamu bankalarına mobil kanallar vasıtasıyla başvurularını yaparak 10 bin liraya kadar 6 ay ödemesiz kredi alabilecek. Bu krediler, aylık hane halkı geliri 5 bin liranın altında geliri olan herkese verilecek. Açık icra takibi olmayanlardan çalışan-çalışmayan herkes bu krediden faydalanabilecek.