Sağlık

Koronavirüs'ün Zayıf Noktası Bulundu

Dünya’nın bir numaralı gündemi ve sorunu haline gelen koronavirüs’ün ilaç ya da aşısı bulundu mu? Dünya’nın dört bir tarafından bilim adamları koronavirüs’ün aşısını ya da ilacını bulabilmek için yarışıyorlar. ABD’deki Scripps Araştırma Enstitüsü bilim insanlarından koronavirüs’ün zayıf noktasını keşfettikleri haberi geldi. İşte bu heyecan verici gelişmenin ayrıntıları…

Scripps Araştırma Enstitüsü bilim insanları, araştırma ile buldukları bu zayıf noktanın, potansiyel bir aşı için yol açma umudu taşıdığını belirtiyorlar. Yapılan bir çalışmada SARS’tan kurtulan bir hastadan antikor alındı ve antikor’un SARS virüsünün nasıl belirli bir alanına bağlandığını ve virüsü öldürmeye çalıştığını ortaya koymuştu. 

SARS hastasından alınan antikor 2006 yılında Hollanda’daki Crucell Holland BV adlı ilaç şirketi tarafından izole edildi. SARS’a neden olan SARS-CoV, 2000’li yılların başında bir yarasadan insanlara sıçradıktan sonra Asya’da salgına yol açmıştı. 8 binden fazla insana bulaşıp, hiç bir önlem alınamadan 800 kişiyi öldürmüştü. 

Fakat 2004 yılından bu yana SARS vakasına rastlanmıyor. Şu an Dünya’nın gündeminde olan virüs, COVID-19 isimli bir virüs. Scripps’teki ekip de, SARS antikorunun COVID-19 koronavirüs örneğinde nasıl aynı noktaya tutunduğunu keşfetti. Bu zayıf nokta ilaçlarla hedeflenebilir ve bir aşının gelişimine rehberlik edebilir. Bilim adamları deneylerde de SARS antikorunun, koronavirüs’le hemen hemen aynı noktaya kilitlendiğini keşfettiler. Çalışma ile virüsün zayıf nokta olarak tanımlanan açıklık fark edildi. 

Hatta bu çalışma yakın bir geçmişte Science dergisinde yayınlandı. Şimdi uzmanlar iyileşmiş ve antikor taraması için kan bağışlamak isteyen eski koronavirüs hastalarını arıyorlar.