Gündem

Eğer bu maskeyi kullanıyorsanız dikkat! Koronavirüse karşı koruyuculuğu olmadığı açıklandı!

Kişisel Koruyucu donanım ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak görev yapan Yasemin Öymez, son zamanlarda hemen hemen herkesin kullandığı siyah maskeler hakkında bir takım uyarılarda bulundu. Siyah maskelerin koronavirüse karşı herhangi bir koruyuculuğu olmadığını, sadece polene ve hava kirliliğine karşı koruduğunu, “Bu ‘yıkanabilir maske’ diye satılan siyah maskelerin çoğu virüse değil polene karşı ya da hava kirliliğine karşı koruyucudur” şeklinde açıkladı.

POLENE VE HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI

Koronavirüsle mücadele kapsamında, uzmanlar maske ve eldiven kullanılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Türkiye’de de maske kullanımı zorunlu bir hale getirildi. Piyasada son zamanlarda fazla görülen ve pek çok kişinin satın aldığı ‘Yıkanabilir siyah maske’ ürününün çok fazla koruma özelliğinin olmadığını söyleyen Uzman Öymez, açıklamasında şunları kaydetti:

“Maskeyi takarken rahat ve konforlu olabilmemiz lazım. Bu ‘yıkanabilir maske’ diye satılan siyah maskelerin çoğu polene karşı ya da hava kirliliğine karşı koruyucudur. Bu maskelerin çoğunun ‘CE’ işareti yoktur, bu yüzden Türkiye’de ticareti uygun değil. Bu maskeleri takan kişi nefes almakta güçlük çekiyor ve ciddi manada terletiyor. Bu durum maskeyi kullanma amacımızdan bizi çıkarıyor”

Eğer bu maskeyi kullanıyorsanız dikkat! Koronavirüse karşı koruyuculuğu olmadığı açıklandı!

DAĞITILAN MASKEYİ KULLANIN

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamada, maske satışının kesinlikle yasak olduğunu, bu kapsamda da vatandaşlara PTT ve E-Devlet aracılığıyla ücretsiz maske dağıtılacağını açıklamıştı. Uzman Öymez, dağıtılan maskelerin kullanabileceğini ifade etti. Kişilerden dışarıya herhangi bir şeyin saçılmasını engelleyecek olan maskeler için, “Maskeyi takarken rahat ve konforlu olabilmemiz lazım. Bu ‘yıkanabilir maske’ diye satılan siyah maskelerin çoğu polene karşı ya da hava kirliliğine karşı koruyucudur. Bu maskelerin çoğunun ‘CE’ işareti yoktur, bu yüzden Türkiye’de ticareti uygun değil. Bu maskeleri takan kişi nefes almakta güçlük çekiyor ve ciddi manada terletiyor. Bu durum maskeyi kullanma amacımızdan bizi çıkarıyor” dedi.

Eğer bu maskeyi kullanıyorsanız dikkat! Koronavirüse karşı koruyuculuğu olmadığı açıklandı!

MASKELER İŞLEVLERİNİ YERİNE GETİREMİYOR

Satılan siyah maskelerinin ebatlarının dar olduğunu ve bu sebeple de rahat kullanılmayacağını ifade eden Öymez, maskelerin işlevlerini yerine getiremediğini vurguladı. Uzak doğu insanlarının vücut yapılarına daha uygun olduğunu ifade eden Öymez, “Bu maskeler bizim vücut ölçülerimize göre yapılmış değil. Daha çok uzak doğu insanlarının vücut ölçülerine göre yapılmış, dolayısıyla hem burnumuzun üstünü hem de çenemizi kapatmıyor. Biz maskeyle yüzümüzü burun kemiğimizden çenemize kadar tam olarak kapatırsak, bizden dışarıya kesinlikle koruruz. Dışarıdan gelecek sıvı damlacıklarından da çok rahatlıkla korunuruz. Devletin dağıttığı maskeler de tam olarak bu işlevi görüyor. Bundan dolayı siyah maske yerine bu maskeleri tercih edelim” dedi.