Gündem

Koronavirüsü yenen kişi oruç tutabilir mi? Uzmandan flaş açıklama!

Uzmanlar, koronavirüs salgınında bağışıklığın çok önemli olduğunu her fırsatta yenilemeye devam ediyor. Salgını yeni atlatan vatandaşlar, önümüzdeki günlerde başlayacak olan Ramazan’da oruç tutup tutmayacaklarını araştırıyor. Diyetisyen Banu Süzen, açıklamasında, “Koronavirüsü yenmiş, ancak karantina süresi devam eden bir kişi doktor tarafından da aç kalması uygun görülüyorsa, oruç tutabilir. Ancak enfeksiyonu yeni atlattığı için bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bir süre daha oruç tutmayıp, devam etmesi ‘daha iyi olur’ diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN..

Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Uzman Şef diyetisyen Banu Süzen, koronavirüs salgını kapsamında bağışıklığın en güçlü silah olduğunu ifade etti. Süzen, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için yapılması gerekenleri şu şekilde ifade etti:

“Bu rehberde önemli olan nokta şudur; tüm enfeksiyon ve kronik hastalıklarından korunmak için bir beslenme tabağımızın olması gerekiyor. Biz bir tabak düşünüyoruz; bu tabağı ilk önce yarıya bölüyoruz. Böldüğümüz tabağın yarısını sebze-meyve ve tahıl grubundan oluşturuyoruz, kalan yarısını da 3 eşit parçaya bölüyoruz. Et, süt ve meyve grubundan dengeli bir şekilde alarak, bağışıklık sistemimizi sürekli olarak güçlü tutabiliriz”

Koronavirüsü yenen kişi oruç tutabilir mi? Uzmandan flaş açıklama!

“ENFEKSİYONU YENİ ATLATANLAR BİR SÜRE ORUÇ TUTMAMALI”

Koronavirüsü yenen kişilerin, ancak doktor tavsiyesi ile oruç tutabileceklerinin altını çizen uzman diyetisyen, özellikle 65 yaş üzerinde olup bağışıklık sistemi zayıflayan, şeker, böbrek gibi çeşitli kronik rahatsızlığı olan vatandaşların oruç tutması gerektiğini ifade etti. Süzen açıklamasında, “Özellikle ağır işlerde çalışan kişiler ve sağlık çalışanları yaptıkları işi etkileyecekse, dini vecibelerini farklı yollarla yerine getirebilirler. Koronavirüs enfeksiyonunu yenmiş, ancak karantina süresi devam eden bir kişi doktor tarafından da aç kalması uygun görülüyorsa, oruç tutabilir. Enfeksiyonu yeni atlattığı için bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bir süre daha oruç tutmayıp, devam etmesi daha iyi olur diye düşünüyorum” dedi.

Koronavirüsü yenen kişi oruç tutabilir mi? Uzmandan flaş açıklama!

SAHUR VE İFTAR ARASINI DENGELEYİN

İftarda ve sahurda ölçü beslenmenin önemli olduğunu ifade eden Süzen, yemeklerin dozunu kaçırmamanın gerekliliğinin altını çizdi. İftar menülerinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Sezen, açıklamasında, “Yemeğin dozunu kaçırmamak çok önemlidir. Etli sebze yemeği ya da et yemeğinin yanında sebze ve salata ile yoğurtla birlikte desteklenmiş iftar yemeği olabilir. İftarla sahur arasındaki zamanda ise örneğin bir elma ya da tercihen başka bir meyve ile 2 ceviz içi tüketilebilir. Bu hem tatlı ihtiyacını giderecek hem de vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacaktır. Ayrıca, iftardan sahura kadar olan sürede yeteri kadar sıvı alımı oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.