Gündem

Prof. Dr. Ceyhan Aşı Tedavisi İçin Önemli Açıklama! Salgın Döneminde Bile İhmal Edilmemeli

Prof. Dr. Ceyhan, Covid-19 salgınının yaşandığı bu dönemde bile çocukların ve 60 yaş üstü risk grubunda bulunan insanların aşılarının ertelenmeden yapılması gerektiğini ekledi. aşı tereddütünün tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Aşısı olduğu için önemsiz görünen difteri, boğmaca, kızamık, kabakulak, menenjit ve hepatit gibi hastalıklar, Covid-19’dan bile daha tehlikeli ve ölümcül. Salgın şartlarında bile çocukların ve risk grubundaki yetişkinlerin aşılarını ihmal etmemek gerekiyor” dedi. 

BİR HASTALIĞIN AŞISI YOKSA O SALGIN YARATABİLİR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, nisanın son haftasının Aşı Haftası olması sebebiyle, konuya dair bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Bazı hastalıklarının tedavi sürecinde aşının kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, aşı yaptırmaya tereddüt edilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Ceyhan, bir hastalığın aşısı bulunmuyorsa o hastalık bütün dünyaya sıçrayarak salgın yaratabileceğini belirtti.

AŞI, EN ÖNEMLİ BULUŞ

Ceyhan, DSÖ’nün aşı tedavisi için en etkili müdahalelerden biri olduğunu belirttiğini hatırlatarak, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Covid-19 pandemisinde bir kez daha aşıların ne kadar önemli olduğunu gördük. Çünkü aşısı olan bir hastalıkta zaten pandemi olmuyor. Örneğin, aşısı olduğu için önemsiz görünen difteri, boğmaca, kızamık, kabakulak, menenjit ve hepatit gibi hastalıklar, Covid-19’dan bile daha tehlikeli ve ölümcül.”

“Bu nedenle aşı, tüm buluşların ötesinde en önemli buluş. Çocukluk çağı aşıları yapılmadığı takdirde ülkemizde yılda 14 bin 296 kişi, dünyada ise 2,5-3 milyon kişi ölebilir. Bu sadece çocukluk çağı aşıları yapılmadığı takdirde ortaya çıkan rakam. Dünya tarihi boyunca salgınlar olmaya devam edecek. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunun için de etkili yöntem aşılama. Özetle, salgın şartlarında bile çocukların ve risk grubundaki yetişkinlerin aşılarını ihmal etmemek gerekiyor.”