Gündem

Almanya'daki Türk Prof. Corona Virüsü İçin Umut Oldu: Aşı Testi İçin İzin Verildi

Almanya’da corona virüsü salgınına karşı ilk aşı testi izni Prof. Dr. Uğur Şahin’in başındaki BioNTech şirketi aldı. Buna göre Almanya’da aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü Prof. Şahin’in başı çektiği Mainz’da kurulu BioNTech şirketine koronavirüse karşı bağışıklık kazandıracak olan aşı testine başlaması için izin verdi.

GELECEK YILIN İLK BAHARINDA HAZIR OLACAK

Konu ile ilgili olarak Enstitü Başkanı Prof. Paul Cichutek bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığı açıklamalarında ilk test iznini BioNTech şirketine verdiklerini ifade etti. Ayrıca Prof. Cichutek aşının gelecek yılın ilkbaharında hazır olacağını belirtti.

Daha önce Almanya’da eşi Özlem Türevi ile birlikte kansere karşı geliştirdikleri aşıyla kanser hastalarına umut olan BionTech şimdi de tüm dünyayı kasıp kavuran corona virüsüne karşı da umut oldu.

ÜÇ AŞAMA OLACAK

Bu test üç aşamadan oluşuyor ve birinci aşamada aşı gönüllü insanlar üzerinde denenecek ayrıca daha önceki klinik araştırmalarda birinci test hayvanlar üzerinde deneniyordu.

İkinci test binlerce insanda denenecek. İkici aşamada koronaya karşı bağışıklık kazandırıp kazandırmadığının etkileri belirlenecek. Ayrıca aşının dozu tespit edilecek.

Üçüncü test ise 20 bin kadar hastada denenecek. Kitlesel denemede yan etkilerinin olup olmadığı incelenecek. Bu üç aşamadan sonra Paul Ehrlich Enstitüsü hızla testlerin düzgün yapılıp yapılmadığını inceleyecek ve aşıya başlanmasına bu bağlamda izin verecek.