Gündem

Korona'dan Normale Dönüş Nasıl Olacak?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, normal hayata ne zaman dönebiliriz sorusuna Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programında yanıt verdi. Ateş Kara’nın programda yaptığı açıklamalardan bazıları şu şekilde:

VİRÜS SICAKTA YAŞIYOR MU? 

“Korona yeni bir virüs. Eldeki bilgiler de yavaş yavaş şekilleniyor. Virüsün yazın yaşayıp yaşayamayacağını bize zaman gösterecek. Ama bazı bilimsel verilere bakıldığında, bizim hücrelerimizde yaşayan bir virüsün 42 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta yaşaması zor. Virüsün 60 derecede bile yaşadığı iddiası bana kuşkulu geliyor. Korona’nın sıcaklıkta etkisini yitirme ihtimali çok yüksek. Eldeki bazı veriler buna işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde bu daha da netleşir.”

OKULLAR NE ZAMAN AÇILIR? 

“Okullardaki ortam, çocukların nasıl gidip geleceklerini, bir araya geldiklerindeki duruma bakarak değerlendirmek lazım. Bugünkü noktada baktığımızda okulların bir ay sonra açılmaları zor görünüyor. Ama baktık çok iyi gidiyoruz, okulların haziran ortası veya temmuzda telafi eğitim olabilir mi? Ağustos’ta okulların yeni dönemi açılabilir mi bakmak lazım. Okulları için kesin bir bilgi vermek zor.”

RESTORANLAR AÇILACAK MI? MAÇLARA NE ZAMAN GİDECEĞİZ?

“Eğer önümüzdeki dönemlerde kurallara uyarsak, gevşeme olmazsa küçük küçük başlarız, belli noktalarda açılır sadece ama açık alanlarda ve mesafeyi arttırarak. Bu şekilde başlanabilir.”

“Maçlara gelince, stadyumlarda ve spor salonlarında insanlar çok iç içe o nedenle seyirciler o kadar kalabalık geldiğinde ne olur? Sporcular birbirleriyle yakın olduklarında ne olur? Bunlara yanıt verebilmek için salgının seyrine ve o sırada elimizde olacak verilere bakmak lazım. Belki bir ay sonra bu sorulara cevap vermek daha kolay olacaktır.”

BAYRAM ZİYARETLERİ OLACAK MI? 

“Bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarına bir bakmak lazım. Elimizde iyi işaretler var ama önümüzdeki bir iki haftayı da görmemiz gerek. Bu iki hafta boyunca kuralları sıkı bir şekilde uygulayalım. Bayramda ben annemin yanında olmayı çok isterim. Ama bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarını bir süre daha görmemiz lazım. Son bir haftadan sonra son bir iki haftayı da görelim. Önümüzdeki dönemi görelim, buna cevap vermek o zaman daha kolay olur. Önlemler sıkı görülebilir ama ikinci dalga yaşamamamız için bu kurallara uymamız gerekiyor.”

BERBERLER NASIL ÇALIŞACAK?

“Berberler eğer açılırsa ilk başlarda mesela saatte bir müşteri alabilirler. Yavaş ve kontrollü. Basamak basamak açılabilir.”

HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK? TATİL PLANI YAPALIM MI? 

“Eğer kurallara sıkı bir şekilde uyarsak vaka sayısında yavaş yavaş düşüş olur. Şu andaki görüntü bunu sağlıyor. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde vaka sayıları küçük oynamalarla beraber 3 bin 500 ila 4 bin arasında seyredeceği öngörülüyor. Sonra aşağı doğru inebilir. Mayıs sonuna doğru rakamlarda büyük düşüş olursa hayat kademeli olarak normale dönebilir. Basamak basamak normale dönüş başlar.”

“Tatil konusuna gelince, deniz suyu virüs bulaştırmaz. Hastalık havuz suyuyla da bulaşmaz. Tatil yapılabilir ama aradaki mesafeye dikkat etmeli. Otellerin restoran kısımlarında masaların, sandalyelerin arası açık olacak. Belki çapraz oturulacak. Daha sonra risk azalırsa ‘Bir masada dört kişi oturabilir’ diyebileceğiz. Ama bunu demek için elimizdeki verilere bakacağız. Tatil planı yapın ama kontrollü bir tatile gideceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Memlekete, köye gidildiği zaman da aynı kurallara dikkat edilmeli.”

YABANCI TURİST GELECEK Mİ?

“Yurtdışından gelecek olan turistlerin hangi ülkeden geldiklerine ve koşullarına bakmak gerekir. Yabancı turist için henüz zaman var. Birkaç haftayı değerlendirdikten sonra daha net bir şey söyleyebileceğiz.”