Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Azap: Mevcut Vaka Sayısı Kadar Daha Tespit Edilmeyen Vaka Olabilir

Prof. Dr. Azap, corona virüs (Covid-19) ile mücadeleye ilişkin dikkat çeken açıklamalar dile getirdi ve kendine iletilen soruları yanıtladı. Türkiye’deki mevcut Covid-19 vaka sayısının yalnızca PCR testinin pozitif çıkan kişiler olduğunu vurgulayarak, bir bu kadar daha hastanın olabileceğini aktardı. 
 
HASTALARMIŞ GİBİ KABUL EDİLİYOR

Türkiye’de yapılan Covid-19 testinin negatif sonuçlansa bile klinik bulguları corona virüse yakalanmış olabileceğini gösteren hastaların da kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Azap, bu kişilere de sanki Covid-19 hastasıymış gibi hareket edildiğini paylaştı. 

Prof. Dr. Azağ, hastalığın tespitinde kullanılan PCR testlerinin her ihtimale duyarlı olmadığını anımsattı ve hastanın bu süre zarfında nerede olduğundan kimlerle görüştüğüne kadarki önemli kısımlardan yola çıkarak, o hastaların da tedavi altına alındığını vurguladı. 

SONUÇTA TESTİN YAKALAYAMADIĞI GRUP

Azap, elektronik ortamda  Halk Sağlığı Yönetim Sistemi isimli platformda bütün hastaların kaydedildiğini belirtti ve kamuoyuna açıklanan bütün vakaların yalnızca PCR testi pozitif olan hastalar olduğunu söyledi.

Bilim Kurulu üyesi Azap, muhtemel vakaların sonradan toplam vaka sayısına eklenebileceğini vurgulayarak, bazı ülkelerin bu yolu seçerek vaka sayısında oynama yaptığını dile getirdi.
 
Azap, bu yaşananların mevcut vaka sayısını 10-20 kat arttırmayacağını söyleyerek, bunun toplam vaka sayısını yalnızca 1 kat arttırabileceğini söyledi. Prof. Dr. Azap, “Sonuçta testin yakalayamadığı grup. Bizim klinik olarak düşünüp tedavi başladığımız grup eklenecek” diye sözlerini bitirdi.