Gündem

Prof. Dr. Öztürk: Covid-19'un Bittiğini Anlamak İçin Kanalizasyonlara Bakılmalı

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ve eski AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, corona virüs (Covid-19) salgınına yönelik yeni bir öneride bulundu. Prof. Dr. Öztürk, Covid-19 salgınına yönelik incelemelerin yapılması adına kanalizasyondan örnekler toplanması gerektiğini belirtti.

VİRÜS SONLANDI DİYEBİLMEK İÇİN KANALİZASYONA BAKMAK LAZIM

Öztürk, Covid-19’un gen haritasının çıkarılması ve salgının sona erip ermediğini anlamak üzere kanalizasyondan alınan örneklerin incelenmesinin iyi bir adım olacağını kaydetti.

Prof. Dr. Öztürk, “Kanalizasyon sistemi izlenerek, nerelerin erken karantinaya alınacağı tespit edilebilir. Covid-19 virüs haritası çıkarılabilir. Birçok çalışma diyor ki ‘Bir şehirde virüs sonlandı diyebilmek için kanalizasyonda virüsün olmadığının tespit edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

BU SİSTEMİ İZLEYEREK TAKİP ETMEK MÜMKÜN

Covid-19 taşıyan ama herhangi bir semptom yaşamayan veya bu hastalığı hafif atlatan insanların tuvaletlerini yapmaları sonucunda virüsü dışkı yoluyla kanalizyona attıklarını belirten Öztürk, “Bir şehirde her bir bireyi, özellikle de semptomları olmayan kişileri ayrı ayrı test etme kapasitesi olmadan, virüsün ne kadar yaygın olduğu veya bazı toplulukları diğerlerinden daha fazla etkileyip etkilemediği, kanalizasyon sistemi izlenerek tespit etmek mümkün” sözlerini dile getirdi.

Kanalizasyona dökülen Covid-19’un insandan insana bulaştığına ilişkin bir bilimsel kanıtın olmadığını vurgulayan Öztürk, bu sistem uygulanırken çalışan işçilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyleyerek, “Kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde çalışanlar korona giysileriyle (PPE) çalışma yapmalı. Aksi durumda bunlarla ilgili risk olabilir” dedi.