Ekonomi

Son Dakika: 18 Temmuz 2016 Borsa Güne Düşüşle Başladı

 Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2,50 düşüşle 80.755,89 puandan başladı. 


Açılışta, BIST 100 endeksi 2.069,47 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 1,97, holding endeksi yüzde 3,25 geriledi. Tüm sektör endeksleri düşerken en çok değer kaybeden yüzde 16,74 ile “madencilik” oldu. 

Cuma günü hafta boyunca etkili olan yükseliş eğilimini koruyan BIST 100 endeksi, yüzde 0,29 artışla 82.825,369 puandan kapanmıştı.

Analistler, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasalarda volatilitenin arttığını ancak bunun kalıcı olmasının beklenmediğini ifade ediyor. 

Cuma akşamı gerçekleştirilen FETÖ darbe girişiminin ardından uluslararası piyasalarda 3,05’i gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı önlemler ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile düşüşe geçerek 2,93ün altına kadar geriledi.

Analistler, darbe girişiminin ardından güçlenen demokrasi algısı ve tüm vatandaşların güç birliği ile girişimin sonuçsuz kalmasının, piyasalara olumsuz etkiyi sınırlayabileceğini belirtiyor. Şimşek, yaptığı açıklamada “Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Türkiye’de değişen tek şey varsa o da demokrasimiz daha da güçlendi.” diye konuştu.

TCMB’den yapılan duyuruda ise finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtilerek, “Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır.” ifadelerine yer verildi. Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağı kaydedilen duyuruda, piyasa derinliği ve fiyat oluşumlarının yakından izleneceği, gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağı vurgulandı.

BIST 100 endeksinin 79.700 seviyesinin orta ve uzun vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu dile getiren analistler, hafta genelinde yarınki TCMB ve perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarının takip edileceğini dile getiriyor.

AA
Kamupersoneli.net