Ekonomi

Aylık 1177 Maaş Desteği Veriliyor ! Aranan Şartlar Belli Oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Mart ayında ülkemizde görülen corona virüsü sağlığımızı tehdit ediyor. Virüs kapsamında alınan tedbirler kapsamında bazı vatandaşlar ekonomik anlamda olumsuz olarak etkilendi. Birçok sektörün kısmen ya da tamamen faaliyetlerini durdurmak zorunda kalması milyonlarca insanın işsiz kalmasına neden oluyor. İşte bu noktada, kişilerin istem dışı olarak yaşadıkları gelir kaybını bir nebze olsun giderebilmek için, sosyal devlet ilkesi gereği olarak devletin sunduğu imkanlar devreye giriyor. Konu ile ilgili olarak ücretsiz izne ayrılan vatandaşlara aylık 1177 lira gelir desteği olan Nakdi Ücret Desteği hakkındaki detayları Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk anlattı.

1177 LİRA DESTEK ÖDEMESİ DETAYLARI

Bakan Selçuk’un aktardıklarına göre Nakdi Ücret Desteği uygulamasından, bu dönemde ücretsiz izne çıkarılan tüm çalışanlar yararlanabilecek. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanamayan ve gelir kaybı yaşayan işçiler de Nakit Ücret Desteğinden yararlanabilecek. Ayrıca 15 Mart 2020 tarihinden sonra işten çıkarılmasına rağmen işsizlik ödeneği imkanından yararlanamayan vatandaşlar da Nakdi Ücret Desteği yani aylık 1177 lira destekten yararlanabilecektir. 15 Mart 2020 tarihiden sonra iş akdi feshedildiği için işsiz kalmış olanların öncelikle mutlaka https://esube.iskur.gov.tr adresinden işsizlik ödeneği için başvuru yapmaları gerekiyor.

22 Nisan 2020 tarihi itibariyle kullanıma açılan Nakdi Ücret Desteği başvurusu için işverenlerin, https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi/ adresi üzerinden “Covid-19 Ücretsiz İzin” başlığını seçerek yapması gerekiyor. Ayrıca başvuruların ücretsiz iznin verildiği her bir ay için ayrı olmak üzere, iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar yapılabiliyor.

15 Mart sonrasında işsiz kalan ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan kişilere Türkiye İş Kurumu tarafından ilgili dönemi izleyen ayın sekizinden itibaren Nakdi Ücret Desteği ödemesi yapılacak. Bu kişilere yapılacak olan ödeme tutarı 1177 liradır. Kişiye işsiz kaldığı ya da ücretsiz izinde olduğu süre boyunca her ay için ödeme yapılması planlanıyor. Bu ödemeler Nakdi Ücret Desteği devam ettiği sürece yapılacak. İlk etapta 3 ay olarak belirlendi ancak bu süre uzatılabilecek.