Gündem

Türkiye'de ilk defa görüldü! Koronavirüsü insanlara bulaştıran hayvanlar arasındaydı!

Uzmanlar, salgının çıktığı ilk günden beri, virüsün hayvanlardan insana bulaşmasında bir ara türün olduğunu ifade ediyordu. Ara hayvan olarak ifade edilen türlerden biri olan rakun köpeği, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Yaban Hayatı Koridoru’ndaki Memeli Türlerinin Araştırılması Projesi kapsamında kurulan bölgelerde görüntülendi.

NİSAN AYINDA İLK KAYIT YAYIMLANDI

Konuyla ilgili çalışmalar yapan ekip, Turkish Journal of Zoology Nisna 2020 sayısında rakun köpeğinin ilk kaydını yayımladı. Makalenin hazırlanmasında, Morteza Naderi, Emrah Çoban, Josip Kusak, Çisel Kemahlı, Mark Chynoweth, İsmail Kayahan Ağırkaya, Neslihan Güven, Ayşegül Çoban ve Prof. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu görev aldı.

100 BİNDEN FAZLA GÖRÜNTÜ VARDI

Başkan Utah ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, Şekercioğlu, Türkiye’de ilk defa görülen rakun köpeğinin görüldüğünü ifade etti. 2006 yılından beri fotokapan kurduklarını ve ellerinde 100 binden fazla görüntü olduğunu ifade eden Şekercioğlu, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Bunlar arasında geçen kış bir rakun köpeğinin Türkiye’deki ilk kaydına rastladık. Bu video hem Kars’ta, hem Türkiye’de ilk kez rakun köpeğinin varlığını ispatladı. Rakun köpeği normalde Uzak Doğu ve Doğu Rusya’da bulunan bir tür”

Türkiye'de ilk defa görüldü! Koronavirüsü insanlara bulaştıran hayvanlar arasındaydı!

KORONAVİRÜSÜ İNSANLARA GEÇİREN ARA TÜR OLABİLİR

Prof Dr. Şekercioğlu açıklamasına devam ederken, rakun köpeklerinin bölgedeki küçük canlılardan beslendiğini ifade etti. Rakun köpeğiyle ilgili bir an önce araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Şekercioğlu, “Ayrıca bölgedeki tilki, vaşak, porsuk gibi diğer orta boy memelilerle rekabet içinde olan bir tür. En son bu pazar günkü bir röportajda Almanların korona kampanyasından sorumlu virolog Christian Drosten, rakun köpeklerinin Covid-19’u insanlara geçiren ara memeli türü olabileceğini vurguladı. Ülkemize, bölgemize has bir tür olmaması ve istilacı bir tür olması açısından rakun köpeğiyle ilgili bir an önce gerekli araştırmanın yapılması, gerekiyorsa da kontrol altına alınması lazım” açıklamasında bulundu.

ÖNEMLİ AMA SEVİNDİRİCİ OLMAYAN BİR GELİŞME

Rakun köpeğinin ülkemizde görülmesinin önemli ancak sevindirici bir gelişme olmadığının altını çizen KuzeyDoğa Derneği ekibi, makalelerin şu ifadeyi kullandı:

“Avrupa Birliği, geçen sene rakun köpeğini doğal alanlara ve diğer türlere tehdit oluşturabilecek istilacı bir tür kategorisine aldı. Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var. Umuyoruz ki Sarıkamış’ta bu türün nüfusu hızla artıp bölgeye has ve buradaki yerel türlere zarar vermez”