Eğitim

Sakarya Üniversitesinden Öğrencilerine Müjde

Sakarya Üniverisitesince Yapılan Bildirge de Okurken Öğrencilere Nitelikli Eleman Yetiştirmek  İçin İş Dünyasının Kapıları Açıldı

Sakarya Üniverisitesinde açıklanan yazılı açıklamaya yazılı bildirinin içeriğinde, üniversitenin iş dünyasına kaliteli elaman yetiştirmek için hayata geçirdiği 3+1 ve 7+1 MUYS, iş dünyasından yoğunluk oluşturdu. Aşağı Yukarı 5 bin öğrenci, kamu ve özel sektördeki çeşitli işletmelere bilgisayar sistemi ile  otomatik bir şekilde yerleştirildi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas,  Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’deki istihdam problemine yönelik çözüm için geliştirilen öncü olan bu projeye devam ettiklerini belirterek,
 “SAÜ olarak yıllardır hem iş dünyasında hem akademik çevrelerde dile getirilen ‘ara eleman ihtiyacı’, ‘üniversite ve sanayi işbirliği’ gibi sorunların çözümüne yönelik öncü bir proje geliştirdik ve bunu devam ettiriyoruz. Bu proje Sakarya’daki sanayinin nitelikli insan ihtiyacını karşılayacak bir proje olmanın yanı sıra tüm Türkiye’de model olacak bir projedir. SAÜ, Türkiye’de ilk olarak nitelikli ara eleman yetiştirmeye yönelik geliştirdiği bu projeyle lisans ve meslek yüksekokullarında  öğrencilerine daha okurken iş yaşamına atılma fırsatı sunuyor” diyerek açıklamada bulundu.

Öğrenciler Bu İş İmkanlarından Memnun
Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof.Dr.Mehmet Sarıbıyık da 7+1 uygulamasının Teknoloji Fakültesinde beş bölümde, meslek yüksekokullarında 45 bölümde uygulandığını dile getirdi, bugüne kadar 7+1 iş yeri uygulamasıyla 392 öğrenci, 3+1 iş yeri uygulamasıyla 12 bin 450 öğrencinin iş yerlerinde eğitim gördüğünü dile getirdi. Mehmet Sarıbıyık, 7+1 ve 3+1 iş yeri uygulamasına sektörden yüksek istek olduğuna dikkatleri çekerek, yaptıkları anketler dikkate alındığında öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcilerinin de uygulamadan memnun olduğu düşüncesi çıktığını gördüklerini belirtti.

 Sakarya Üniversitesi ile Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında yapılan protokolle 7+1 ve 3+1 kapsamında iş yeri uygulamasında bulunan öğrencilerin sigorta ve ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılandığını söyleyen Mehmet Sarıbıyık, düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Bu kapsamda şartları sağlayan öğrencilere günlük 50 lira ödeniyor. İş başı eğitimi sonunda eğer öğrencimizin çalıştığı iş yeri üç ay içinde, öğrencimizi istihdam ederse imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay SGK işveren payı İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bu hem öğrencimiz hem de sanayici ve işletmeler için büyük bir kazanç oluyor. Öğrenci de sektör de memnun oluyor.”  Diyerek cümlelerini sonlandırdı.