Genel

Hangi İlde Maske Takmak Zorunlu? Maske Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Corona virüsü salgını devam ederken ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ sürecinde pazar yerleri, marketler, AVM’ler, toplu ulaşım araçları, taksiler ile tekrar hizmet vermeye başlayan kuaförler ve berberlerde maske takmak zorunlu. Ancak bazı illerimiz için çok önemli kararlar alınarak maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. 

Türkiye genelinde şu ana kadar Hıfzısıhha Kurulları tarafından, 10’u büyükşehir olmak üzere 25 ilimizin her yerinde İzmir’in de aralarında bulunduğu 13 şehirde ise bazı noktalarda maskesiz dışarı çıkmak yasaklandı.

HANGİ İLLERİMİZDE MASKESİZ ÇIKMAK YASAK?

Büyükşehirler Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Muğla, Sakarya ve Şanlıurfa’nın yanı sıra Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bolu, Bartın, Burdur, Düzce, Isparta, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Rize, Siirt ve Uşak’ta vatandaşlar sokağa çıkarken maske takmak zorunda.

Hangi İlde Maske Takmak Zorunlu? Maske Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Maskesiz sokağa çıkma yasağının olduğu 25 ilimizin dışında İzmir, Gaziantep, Giresun, Karaman, Kayseri, Ordu, Trabzon, Tunceli, Van, Kırıkkale ve Manisa’nın merkez ve bazı ilçelerindeki bir kısım cadde ve sokaklarda, ayrıca Bitlis’in Tatvan ilçesi ile Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde de maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. 

NE KADAR CEZA VERİLECEK?

Peki maskesiz sokağa çıkma yasağı olan illerimizde kurallara uymayan vatandaşlara ne kadar ceza kesilecek? 

Hangi İlde Maske Takmak Zorunlu? Maske Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Denetimlerin arttırıldığı maske kullanımı konusunda uyarıları dikkate almayanlara para cezası kesiliyor.Maske takmadan dışarı çıkan vatandaşlara ve belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282.maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacağı belirtildi. Madde 282 ise şöyle ifade edildi: 

“Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.”