Kültür-sanat

Bu çiçeği kopartmanın cezası dudak uçuklattı!

Yaz – kış fark etmeksizin her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, doğal güzelliklerin sergilendiği Abant ve Gölcül Tabiat Parkları ile Yedi Göller Milli Parkı’nda yetişen sarı, mor ve beyaz renkleriyle göz kamaştıran nilüfer çiçekleri korunuyor. Koruma altındaki bu çiçekleri kopartmanın cezası 150 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN YENİDEN AÇILDI

Konuyla ilgili açıklama Bolu Doğan Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Serpil Uysal’dan geldi. Uysal, yapmış olduğu açıklamasında, Mart ayında ülkemize giriş yapan koronavirüs salgını sebebiyle, kapatılan parkların 1 Haziran itibariyle yeniden açıldığını hatırlattı. Açılan park için, kapalı olunan süre boyunca doğanın kendini yenilediğini ve çalışanların da kendi imkânlarıyla parka bakım yaptığının altı çizildi.

ALIP BAŞKA BİR YERE NAKLETMEK DOĞRU DEĞİL

Uysal, çiçeklerin alınıp, başka bir yere nakledilmesinin doğru olmadığını belirterek, şu ifadeyi kaydetti:

“Her bitki kendi yetişme ortamında kalmalı. Onun habitatı, doğası orasıdır. Oradaki ekolojik denge ona göre gelişmiştir. O yüzden bir yerdeki türü alıp başka yere nakletmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır”

150 BİN TL PARA CEZASI

Uysal, açıklamasına devam ederken, vatandaşların da doğayı koruma noktasında üstlerine düşenleri yapması gerektiğini ifade etti. Açıklamasının devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Korunan alanlarda biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi, Çevre Kanunu’nun 20 (k) maddesine göre cezaların iki katı artırılarak uygulanmasını gerektirir. Bu, nilüferler için de korunan alan içerisindeki diğer bitki türleri için de aynı uygulanır. Bir gölden nilüferin koparmanın cezası, türüne ve miktarına bağlı olarak Çevre Kanunu’nun 20 (k) maddesine göre minimum 20 bin lira. Bunu da günümüz fiyatlarına güncellediğimizde, iki katı oranında da artırdığımızda 150 bin liraya ulaşabilecek miktarlarda idari para cezası uygulanması söz konusu”