Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sisteminin değişeceğini açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim gündemi hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Son dönemde tartışmaya açılan erken seçim hakkında “Erken seçim filan yok. Niye seçim yapalım? Seçimler 2023 yılında yapılacak, bekleyecekler. Herkes ona göre önüne baksın. Erken seçimi konuşan bir tek muhalefet’’ ifadeleri kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni seçim sistemi hakkında da bazı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, yeni seçim sistemi hakkında ‘’ Şimdi yeni dönemde, seçim ve siyasi partiler yasalarının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için bir komisyon kurduk. Onlar çalışmaları yapıp önümüze getirecek’’ dedi.

Peki, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nda ne gibi değişiklikler öngörülüyor? Seçim barajı değişecek mi? İşte ayrıntılar…

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI’NDA DEĞİŞİKLİK

Cumhur İttifakı’nın, vekil transferlerini engellemek için başlattığı çalışmayla ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nda yapılacak değişikliğe ‘seçim ittifakları’ da eklenecek.

SEÇİM BARAJI

Buna göre; AKP ittifak yapan partilere yönelik yüzde 5 baraj konulmasını gündeme getirecek. En az yüzde 5 oy alamayan partiler, ittifakla da olsa Meclis’e giremeyecek. Çalışmada “Sıfır baraj, dar bölge, yüzde 5 baraj daraltılmış bölge” gibi alternatifler de değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sisteminin değişeceğini açıkladı!

İttifakların yüzde 10’luk seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılırken gündeme gelen bu iddiaya muhalefet partilerinden tepki geldi.

‘MUTLAKA YENİLECEKLER’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ittifak yapan partilere en az yüzde 5 seçim barajı şartı getirileceği iddiası için, “Biz yasal tüm siyasi partilerin Meclis’te yerini almasını, sesini duyurmasını savunduk, savunacağız” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Seçim yasasında bazı değişiklikler yapılacağına dair beklentimiz var. Bu hazırlıklar da sürpriz değil. Ama ne yaparsa yapsınlar mutlaka yenilecekler” açıklaması yaptı.