Gündem

Taşıt kredisi faizleri ikinci el otomobil fiyatlarını daha yükseltti!

Taşıt kredi faizlerinin düşmesi sıfır otomobile talebi de fiyatları da arttırdı. Ama salgın nedeniyle üreticiler bu taleplere karşılık veremedi. Piyasa da sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Buda talebi ikinci ele kaydırdı. İkinci el otomobil fiyatları ise cep yakacak cinsten. Öyle ki otomobil sektöründe olan bazı esnaflar, her gün o kadar fiyatlar yükseliyor ki, bu gidişle ikinci el araba satışları da olmayacak görüşünde.

TAŞIT KREDİ FAİZ ORANLARI

Taşıt kredi faizleri yüzde 1’in altına düştü. Yeni otomobil alacaklar yüzde 49 ile 69 arasında değişen taşıt kredi faiz oranları ile alabilirken, bu oran ikinci el araba satışları için yüzde 82’den başlıyor. Hem kamu hem de özel bankaların yaptığı bu faiz indirimi, normalleşme süreci ile birlikte otomotiv sektörünü canlandırdı.

İKİNCİ EL ARAÇLARIN FİYATI DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Durma noktasına gelen sektörde talep patlaması yaşandı. Piyasada neredeyse hiç sıfır araç kalmadı. İkinci el araçların fiyatları da çok yükseldi. Uzmanlar sıfır araçların üretime başlayacağı ana kadar 2. El otomobil fiyatlarının artmaya devam edeceğini öngörüyor.

İKİNCİ EL ARABALARA TALEP ARTIŞI

2020 Nisan ayında 26 bin 457 adet sıfır araba satışı olurken, aynı ayda 297 bin 92 adet ikinci el araba satışı gerçekleşti. Mayıs ayında ise ikinci el satışların 500 bine çıktığı tahmin ediliyor. Haziran’da ise beklenti Mayıs’tan da yüksek.

FAZİLER YÜKSELİR Mİ?

Taşır kredi faizlerinin kısa süreli olacağını öngören Otomotiv yazarlarından Emre Özpeynirci, önümüzde ki birkaç ay içerisinde faizlerin yükseleceğini iddia etti. İkinci el araba fiyatlarının geçtiğimiz Ocak ayına göre yüzde 15-20 arttığını söyleyen Özpeynirci, bu fiyat artışlarını, piyasada çok fazla fırsatçıların olmasına bağladı.