Ekonomi

Taşerona Kadroda 3 Yıllık Sözleşme Genel Bir İstihdam Politikası Mı?

Kamuda çalışan taşeron personellerle ilgili düzenleme yakın zamanda TBMM’ye sunulacak. Asıl iş-yardımcı iş ayrımı derken tüm taşeron personele devlet kadrosu yolu açılıyor ama bunu belli bir şartları olacak. 

Kadrolu Mu Kadro Mu? 

Taşeron personeller sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek olup 4/A olarak bilinen kadrolu değil 4/B’li olarak devletin kadrosunda olacaklar. Başlangıçta asıl işte çalışanlar kadrolu olacaktı, yardımcı işte çalışanlar kadroya alınmayacaktı. Ara formül bulunarak 720 bin kişi 4/B’li olarak kamuda istihdam edilmiş olacaktır. Kadro olayının esprisi şudur: Bu kişiler şirket elemanı iken 4/B’li olduklarında devletin elemanı olacaklar, yani devlet kadrosunda olacaklar. 

Maaş Durumu 

Taşeron personeller kadroya geçtikten sonra maaşlarında ciddi bir artış olacağını düşünmekteydiler ancak sözleşmeli pozisyona geçirilecek kişilerin maaşlarında bir artış olmayacak. 

 Özlük Hakları

Taşeron personeller, sözleşmeli pozisyona geçince maaşlarında artış olmayacak, tayin ve nakil hakkı olmayacak yani 4/B statüsündeki özlük haklarına sahip olacak. 

Sınav Şartı Formalite Mi?

720 bin taşeron personelin sözleşmeli olarak istihdam edilmesi sınav şartına bağlanacak. Kurumlar, isterse yazılı isterse sözlü sınavla açılan kadrolarını dolduracak. Sınavın formalite olduğunu düşünen de var, eleme yapılacağını düşünen de var. Taşeronlar,  şirket elemanıyken devletin elemanı olacakları için sınavdan geçerek ve belli şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilerek istihdam edilecektir. 

1 Kasım 2015 Tarihine Dikkat

Taşeron personelin sözleşmeye pozisyona geçirilmesinde 1 Kasım 2015 tarihi esas alınacak olup 1 Kasım 2015’ten sonra taşeron olarak işe başlayanlar bu haktan yararlanamayacak. 1 Kasım’dan sonra kadro geleceğini bilen kurumlar, taşeron alımlarını hızlandırmıştı hatta asıl iş diye tabir edilen kadrolara istedikleri kişileri yerleştirmişlerdi. 

3 Yıllık Sözleşme Genel Bir Strateji Olabilir Mi?

720 bin taşeron personelin 3 yıllık özel bir sözleşmeli pozisyonda düşünülmesi akıllara 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişikliği getirdi. Memur ve işçi ayrımının kaldırılacağı ve kamuda çalışan tüm personellerin kadrolu-sözleşmeli-taşeron diye ayrılmadan üçer yıllık özel bir sözleşmeli pozisyonda istihdam edilmesi Hükümetin gündeminde olabilir. Tüm kamu personellerin performanslarının ölçüleceği, iş güvencesinin belli şartlara göre korunacağı bir yapının getirileceğini söyleyebiliriz. 

Özetle; Taşeron kanunu taslağı kamuoyuna açıklandı ancak yasanın son halinde birtakım değişiklikler olabilir. Komisyon ve Genel Kurul aşamalarında yeni önergeler verilecektir muhakkak. Taşeron personellerle ilgili en önemli değişiklik artık şirket elemanı değil de devletin elemanı olacak olmalarıdır. Bunun dışında başka bir değişiklik yok ama ilerleyen dönemlerde yeni stratejiler de geliştirilebilir. 

Bir Yorum

  1. Her ne olursa olsun.1 kasim tarihi konukmamaliydi.Hic kimse demesinki tum taseronda calisana kadro verildi.1 kasimdan sonra ise girenler taseron degilmi.Bu bir ayrimcilik degilmi?Neresi adaletli bu kadronun 1 kasim diye bir tarih konulmasin .su anda calisan butun taserona herhangi bir tarih ve sart konulmadan. Ayrimcilik yapilmadan kadro verilmelidir.

  2. Konuyu çok iyi yakalamışsınız, zeki karanın öngörüleri önemli

  3. hangi kadrodan bahsediyorsunuz devlet kadrosunda çalışan memur işçi sözleşmeli olmaz sadece şirketi aradan çıkarttılar kişi başınada devlet enaz 250 300 kar etmiş olacak yani şirketin karı devre dışı olacak işçi kendisi şirket olmuş oluyor yinede 1300 talim devlet çalışanı kadrolu olanı yüz kızartıcı suç işlemedikten sonra işten çıkarılmaz bunlar perfonmas. yok uyumsuzluk vs diyip kurum yetkilisi kapıyı gösterecek. birsorum olacak kaymakamlık lar ve türkiye odalar borsalar birligi şahıs malımı bunlara bu yasa vurmuyor tüzelse neden resmi araç veriliyor kaymakamlık neden ilçeyi devlet adına yönetiyor ticaret odaları neden resmi kurum tüzügü ile yönetiliyor tc mührü kullanıyor mührü neden darpanede yapılıyor .?