Gündem

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yıl öncesinde, Ayasofya Müzesinin ibadete açılması karşısında sert tepkilerini dile getirmiş ve Ayasofya’nın birçok siyasi neticesi olur diye karşı çıkmıştı. Böyle bir oyuna gelmeyeceklerini dile getiren Erdoğan, bir yıl sonra tüm endişelerini bir kenara bırakıp, Ayasofya’nın cami statüsüne kazanmasında ‘’Ayasofya’yı ibadete açtık’’ sözleri ile bu konuda ki çabalarını dillendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın kültürel bir miras olduğunu, ibadete açılması karşısında Türkiye’nin aleyhine bazı siyasi sonuçları olabileceği ve hatta yurt dışında olan bazı tarihi camilerin kiliseye dönüşme tehlikesi ile karşılaşabileceği endişelerini şu sözlerle dile getirmişti;

‘’BU OYUNA GELECEK KADAR İSTİKAMETİMİ KAYBETMEDİM’’

‘’Ayasofya’yı camiye dönüştürmenin bir götürüsü var, bunun bizim için daha ağır bir faturası var. Bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler yurt dışındaki binlerce caminin başına ne gelir, düşünüyor mu?’’ demişti. Diğer bir açıklamasında ‘’ “Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim” ve bir diğer açıklamasında ‘’Sultan Ahmet’i bi doldurun ondan sonra bakarız. Sultan Ahmet’i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Bak şimdi Çamlıca camisini yaptık. 60 bin kişilik. 4 beş tane Ayasofya yaptık… O kadar büyük. Mesele o değil… Bu işin bir siyasi boyu var. Yanı var. Yan tarafta Sultan Ahmet’i doldurmayacaksın… Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bu oyunların hepsi tezgah… Biz neyin ne zaman yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye adım atmayız’’ demişti.

İşte tüm bu söylemelerin sonunda gelinen noktada Ayasofya Müzesi ibadete açılarak cami oldu ve özellikle Avrupa Birliği’nde ortak sesler yükselmeye başladı. Alınan bilgilere göre AB, Türkiye’ye karşı bazı yaptırımları gündeme taşımaya hazırlanıyor.

FONLARIN ASKIYA ALINMASI VE GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASININ GERİ ÇEKİLMESİ

AB Dışişleri Bakanları’nın toplantısında dün gece Ayasofya’nın müze statüsünden çıkarılarak camiye dönüştürülmesi kararına kınama gelirken Yunan basından farklı bir iddia ortaya atıldı.

Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini’nin İngilizce edisyonuna konuşan kaynaklar, AB’nin Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulayabileceğini iddia etti. İddiaya göre AB, Türkiye’nin AB’ye giriş görüşmelerinin ve fonların askıya alınmasının da aralarında olduğu bazı yaptırımları görüşüyor. Gazeteye konuşan kaynaklar, “Türkiye ile AB bloğu arasında yapılan Gümrük Birliği Anlaşması’nın da geri çekilmesi gündemde” yorumunu yaptı.

Gazetenin bu iddialarıyla ilgili Brüksel’den resmi bir açıklama gelmedi.

Mart ayında uygulanmaya başlayan korona önlemlerinin ardından Brüksel’de bugün ilk kez yüz yüze toplanan AB dışişleri bakanları, Türkiye ile yaşanan sorunları masaya yatırıyor.

Toplantının başlangıcında Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülme kararına değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Ayasofya ile ilgili neler olduğuna baktığımda bunun bir geriye gidiş olduğunu görüyorum” diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Türkiye’nin  Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin 27 üyeli birlik için “endişe sebebi” olduğunu, insan hakları ve demokrasi ile ilgili sorunların da aylık toplantılarda düzenli olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bu toplantının Türkiye ile ilişkilerde “önemli” bir dönüm noktası olacağını belirterek “Türkiye ile ilişkilerin şu anda iyi olmadığına” işaret etti.

Toplantının gündemi

Türkiye-AB ilişkilerinin görüşüldüğü toplantıda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri, Libya’daki rolü ve mülteci krizine karşı AB’nin alacağı tutum değerlendiriliyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini “yasadışı” olarak nitelendiren AB, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu delerek Libya’ya silah gönderdiğini de tahmin ediyor.

Toplantıda ayrıca Doğu Akdeniz’de Türk gemilerinin bir Fransız gemisini taciz ettiğini iddia eden Fransa’nın Dışişleri Bakanı Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın da Türkiye’ye karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını talep etmesi bekleniyor.

Fransa, Türkiye ile yaşanan krizi NATO’ya da taşımış, Türkiye’nin AB ve NATO ile ilişkilerinin sorgulanması için bu iki kurum düzeyinde girişim başlatmıştı.

Stratejik çıkarlarımız var

AB dışişleri toplantısına ilişkin bu sabah Alman ZDF kanalına konuşan Hrıstiyan Demokrat Birlik’in dış ilişkiler uzmanı Norbert Röttgen, “Türkiye ve AB arasında demokrasi ve hukuk devleti değerleriyle ilgili bir bağın artık kalmadığını” belirterek ancak tarafların karşılıklı stratejik çıkarları olduğunu vurguladı.

Alman siyasetçi Röttgen, “Bu Erdoğan’dan sonra da olacak. Türkiye’nin üzerini çizmek stratejik bir hata olur” diye sözlerini sürdürdü.

Türkiye’nin AB’ye ekonomik olarak bağımlı olduğunu söyleyen Röttgen, AB’nin de Libya ve Suriye gibi konularda Türkiye ile ilişkilerde stratejik çıkarları olduğunu, bu ülkelerde Türkiye’nin daha fazla etkisinin bulunduğunu ifade etti. 

AYASOFYA’DA NE OLMUŞTU?

Danıştay, 1934 yılında alınan Ayasofya’nın müze olarak kullanılması kararını geçtiğimiz hafta iptal etti. İptal kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir kararname çıkartarak Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açıldığını duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Ayasofya Cami’ndeki ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağı açıklandı.