Ekonomi

Albayrak açıkladı! İkinci bir dalgada işyerleri yine kapanır mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz günlerde, Koronavirüs salgınının dünya genelinde ekonomi yönünde ki tahribatlardan söz etmiş ve Türkiye’nin verdiği mücadelede ki başarısını anlatarak ekonomide daha karlı çıktığımızı iddia etmişti. Bakan Albayrak’ın bu iddialarını ekonomide ki veriler doğrulamazken Albayrak, Türkiye’de ikinci bir virüs salgını dalgasının olması halinde yine işyerlerinin kapatılıp kapatılmayacağına dair konularına açıklık getirdi.

Bakan Albayrak, iş yerlerinin kapatılması karşısında Türkiye ekonomisinin bu yükü kaldırıp kaldıramayacağını hesap ederek şu açıklamaları yaptı;

“İkinci bir COVID-19 dalgası yaşanması halinde dahi ekonomilerimizin tamamen kapanmamasının, uluslararası ticaret ve işbirliğinin sürdürülmesinin önemi vurgulandı” ifadelerini kullandı.

PEKİ, BERAT ALBAYRAK’IN BU AÇIKLAMALARI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu sorunun cevabı aslında ekonomide ki verilerde gizli. İşsizlik rakamları, dış borç, cari açık, döviz kurlarının eğilim trendi, gerçek enflasyon rakamları gibi verilere bakarak, ikinci bir virüs dalgasında Türkiye’nin ekonomide göze alabileceği riskleri kolaylıkla tahmin edebiliriz.

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de işsiz sayısı 4 milyon 362 bin. Ama TÜİK bu işsiz sayısını hesaplarken, 4 hafta içerisinde iş arayanlarla sınırlı tutuyor. Yani siz bugüne kadar son 4 haftaya kadar hep iş aramışsınız ama bir türlü bulamamışsınız ve sonunda iş aramaktan usanıp vazgeçmişseniz, Bu durumda siz TÜİK’e göre işsiz sayılmıyorsunuz. Ya da ücretsiz izne ayrılmışsanız yine işsiz sayılmıyorsunuz. Bu kapsamda yapılan geniş tanımlı yani gerçek işsiz sayısı kimi hesaplara göre 13,3 milyon, kimi hesaplamalara göre 18 milyonu geçmiş durumda.

GİDER ARTTI GELİR AZALDI

Pandemi sürecinde kapanan binlerce işyeri, kapalı bulunduğu süre boyunca iş yapamadı ve dolayısı ile devlete vereceği vergiyi veremedi. Devletin bir taraftan aldığı vergiler azalırken diğer taraftan, ücretsiz izne çıkarılanlara ve kısa çalışma ödeneği ile kısmen veya tamamen kapatılan işyerlerine ödeme yapmak zorunda kaldı.

TİCARETİN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Şimdi, olası ikinci bir dalga da yine işyerleri bir süre kapanırsa, ekonominin bunu kaldırabilecek güce sahip olması gerekiyor. Berat Albayrak’ın önceki açıklamalarına bakılırsa Türkiye, tünelin ucunda ki ışığı gördü. Yani ikinci bir dalga olsa bile Türkiye bu yükü kaldırabilecek yükte. Ama şimdi ki açıklamalarına göre, bir gün dahi işyerlerinin kapatılmaması, virüs salgınına rağmen ticaretin sürdürülebilmesi gerekiyor.

Yani kısaca şu anda ki ekonomi veriler, ikinci bir dalga da, işyerlerinin kapatılma olasılığını ortadan kaldırıyor. Ya da şunu şu şekilde okuyabiliriz. Türkiye ekonomisi şu anda ikinci bir dalgayı kaldıramayacak konuma gelmiş durumda.