Dünya

Koronavirüs aşısında beklenen müjde geldi!

Corona virüs salgını hakkında Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko açıklama yaptı.

BELGELER HAZIRLANIYOR

Sağlık Bakanı Muraşko yaptığı açıklamada aşı müjdesini vererek Gamaleya Ulusal Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği aşı adayı ile ilgili, “Gamaleya Enstitüsünün geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının klinik denemeleri tamamlandı ve kayıt prosedürü için belgeler hazırlanıyor.” dedi.

GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE DENEME YAPILACAK

Vektor Viroloji Enstitüsünün geliştirdiği aşı adayının da klinik deneme aşaması hakkında Muraşko, 1,5-2 ayda 2 aşı adayının daha gönüllüler üzerinde denenmesi için başvuru yapılmasını beklediklerini belirterek klinik denemeler hakkında bilgi verdi.

139 AŞI ADAYI İSE DENEME AŞAMASINDA

Klinik denemler hakkında açıklama yapan Muraşko, “Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 28 Temmuz itibarıyla dünya genelinde Kovid-19’a karşı 25 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında, 139 aşı adayı ise klinik deneme aşamasında bulunuyor.” dedi.