Ekonomi

Milyonlarca kişiye müjde! Bunları yapanın maaşı yükseliyor!

Çalışanları, emekli olduktan sonra geçim sıkıntı çekmeden hayatlarına devam etmek istiyor. Ancak burada emekli maaşını yükseltmek için yapılması gereken bir takım adımlar mevcut. İşte emekli maaşını arttırmak isteyenlerin uygulayabileceği püf noktalar

MAAŞLARDA YÜZDE 70 ARTIŞ OLUYOR

Askerlik yapan erkekler, doğum yapan kadınların ve yurtdışında olanların borçlanma hakları bulunuyor. Borçlanma yaparken de dikkat edilmesi gereken bir takım noktalar bulunuyor. 2000 yılından önce borçlanma imkanı olan kişilerin mutlaka bu durumu değerlendirmesi gerekiyor.

YAŞ KRİTERLERİ

Aylıklar hesaplanmadan önce, 2000 yılı öncesinde çalışmalar dikkate alınır. Bu dönem içerisinde sadece prim ve kazanç değil, aynı zamanda yaş durumu da hesaplanmayı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler için de 55 yaşından sonra çalışmaya devam edilen her yıl için emeklilik aylığı yüzde 1 oranında artıyor.

Milyonlarca kişiye müjde! Bunları yapanın maaşı yükseliyor!

EK İŞ

Ek işte çalışanlar için ikinci bir iş sigortası bulunmuyor. Çoğu kişi tek sigortanın yeterli olduğunu düşündüğü için, ikinci sigortanın yararı olmadığını düşünüyor. Ancak ek primler ödendiğinde emekli aylığı da yükseliyor.

BAKILAN KİŞİ SAYISI

Emekli olurken, kişinin doldurduğu tahsis formundaki bazı kriterler çok önemli. Tahsis formu doldurulurken, bakılmakla yükümlü olunan eş ve çocuk gibi kriterleri mutlaka eklemelisiniz. Maaş hesaplamada bu kriterler, maaşın yükselmesinde önemli etkisi olacaktır.

Milyonlarca kişiye müjde! Bunları yapanın maaşı yükseliyor!

KİRA YARDIMI, İKRAMİYE VE PRİM

Ay içerisinde aldığınız maaş, aslında emekli ikramiyesini belirleyen en önemli etkenlerin başında geliyor. Bu sebeple gerçek maaşınızın bordroda olmasına mümkün olduğu kadar özen göstermeniz gerekiyor. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Bununla birlikte düzenli prim ödemeleriniz varsa brüt kazanca eklenmesini sağlayın.