Özellikle salgın döneminde temassız kredi ve banka kartlarına büyük talep oldu. Vatandaşlar marketlerde şifre tuşlamadan kartını cihaza göstererek, alışveriş ödemesini tamamlayabiliyor. Büyük kolaylık sağlayan bu kartların aslında yanlış kişiler tarafından fark edildiğinde büyük sorunlara yol açabileceğini biliyor musunuz? Detaylar haberimizde
BİR DAHA BU KARTI KULLANMA
Adil Demirçubuk, geçen Çarşamba günü yazlık bir bölgede kafeteryada oturduklarını ve bir şeyler yiyip içtikten sonra ödemeyi temassız kartlar yaptığını belirtti. Kafeterya sahibi arkadaşına kartı vererek ödeme yapmak istediğini belirten Demirçubuk, ödemesini gerçekleştirdikten sonra, “Bir daha kullanma kardeşim bu kartı” uyarısıyla karşılaştı.
PARA ÇEKİLDİ
Soruya karşılık, “Güvensiz çünkü o yüzden” cevabını alan Demirçubuk, bir deneme yaptıklarını ifade etti. Kartı cüzdana yerleştirip, arka cebine koyduklarını ve beraber yürüdüklerini belirtti. Arkadaşıyla an yana yürürken, kişi eline aldığı post cihazını, kartın olduğu arka cebe doğru tuttu. Demirçubuk, daha sonra kontrol ettiği zaman, post cihazının ekranında yazan tutarın, kartından çekildiğini gördü.
GENELDE TOPLU TAŞIMALARDA KULLANILIYOR
Vatandaşları mağdur eden bu yöntem, genel olarak toplu taşımalarda daha çok kullanılıyor. Vatandaşların arka cebinde olan temassız kartlardan para çekmek daha kolay bir hale geliyor.
TEMASSIZ KART NASIL ÇALIŞIYOR?
Günümüzde pek çok kredi ve banka kartında bulunan bu özellik, aslında hayatımızda büyük kolaylık sağlıyor. Yakın mesafelerde ödemeyi kolaylaştıran bu sistem, manyetik teknolojiyle birlikte, şifre girmeden, temassız bir şekilde ödeme yapılmasını sağlıyor.
Kart ile ödeme yapmak için, 16 haneli kart numarası, 4 haneli son kullanma tarihi ve 3 haneli CVV kodu gereklidir. Kasiyer kartı POS cihazına taktığı zaman kart üzerinde çip ile bu bilgiler girilir ve kişi şifreyi girdikten sonra ödeme tamamlanır. Ancak kart üzerinde bulunan manyetik etiket ve temassız özellik sayesinde kişilerin bu bilgiyi girmeden sadece kartı oturarak ödemesi sağlanır.