Eğitim

İkinci öğretim harçlarına zam geldi!

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını Mart ayından beri ülkemizde görülüyor. Salgının ülkemizde görülmesinin başlamasının ardından yaklaşık6 aylık bir zaman geçti. Üniversitelerin açılmasına az bir zaman kala, öğrencilerden alınan harç ücretlerine 8,6’lık zam geldi. Konuyla ilgili öğrencilerden gelen tepkiler büyümeye devam ediyor.

8,6’LIK ZAM KARARI

Salgın gölgesinde uzaktan eğitimle derslerine devam eden öğrenciler için okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Katkı payı ücretleriyle ilgili karar 11 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Öğrenciler, okullarındaki eğitimin yüz yüze mi yoksa online mı olacağına ilişkin kararı beklerken, gelen 8,6’lık zam kararına tepki gösterdi.

İkinci öğretim harçlarına zam geldi!

SON ZAM 8 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI

Son zam 8 yıl önce, 2012 yılında, yapılmıştı. Öğrenciler tam da pandemi döneminde elen 8,6’lık zam kararına tepki göstermeye başladılar. Öyle ki, konuyla ilgili, “Pandemi sürecinde yapılacak iş miydi? Biz geçen dönemde verdiğimiz harçlar geri verilir mi diye düşünürken bu zam neyin nesi, herkes ekonomik sorunlar ile boğuşurken bu zam şart mıydı?” şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar.

481 TL ÖDEYEN 1.116 TL ÖDEYECEK

Harç ücretlerini üniversiteler kendileri belirliyor. Her bölümde farklı ücretler ortaya çıkabiliyor. Örnek vermek gerekirse, bir üniversitesinin iletişim fakültesinde okuyan bir öğrenci, önceden 481 TL öderken, zam kararı sonrasında 522,50 TL ödeyecek. Başka bir üniversitenin iletişim fakültesinde okuyan bir öğrenci ise 481 TL öderken 1.116 TL ödemek durumunda kalacak.