Ekonomi

Doğalgazda yüzde 50 indirim yolda! 425 TL daha az ödenecek

Kış aylarının yaklaşması ile beraber vatandaş doğalgaz giderlerini düşünmeye başladı. Ancak enerji uzmanları vatandaşlara güzel haberi verdi. Türkiye’nin Karadeniz’deki 320 milyar metreküp doğalgaz keşfi vatandaşın ödeyeceği fatura miktarını da düşürecek. Buna göre Türkiye’nin 2021 yılı için ithal eden ülkelerle pazarlıkta eli güçlendi. Uzman açıklamalarına göre, önümüzdeki yılın ortalarından itibaren faturalarda en az yüzde 25 indirim olabilir. Bu da vatandaşın cebinde yıllık 425 TL daha fazla kalacağı anlamına geliyor.

6 ay içinde faturalara yansıması beklenir

Enerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İncekara, Rusya, Azerbaycan ve İran ile oluşturulacak doğalgaz pazarlık masasına ilişkin ”Sözleşme sürelerinin dolmasına bir yıl gibi bir zaman var. Kontratlar yenilenirken alınacak indirimlerin 6 ay içinde faturalara yansıması beklenir. Bu da doğalgazdaki fiyat değişimlerinin yansıması için hesaplanan ortalama süredir.

Doğalgazda yüzde 50 indirim yolda! 425 TL daha az ödenecek

Bulgaristan’dan yüzde 50 indirim alabiliriz

Gaz ithal edilen ülkelerle yapılacak yeni sözleşmelerde alınacak indirimlerin takvim olarak 2021 yılının ortasından sonuna doğru kademeli olarak yansıyacağını da sözlerine ekleyen İncekara, dolar/TL, üretim maliyetleri ve Brent petrolün varil fiyatının doğalgaz fiyatlarını belirlemeyen en önemli etkenlerden biri olduğunun da altını çizerek şöyle konuştu; ”Ruslardan son indirim alan ülke Bulgaristan oldu. Türk Akımı ve Avrupa Birliği’ne özgü özel anlaşmalardan kaynaklı yüzde 40 indirim aldılar. Biz ise Bulgaristan’dan daha fazla indirim alabiliriz. Çünkü keşfi yaptık artık. O yüzden Bulgaristan’ın aldığı indirimden daha fazla yani yüzde 50 civarında bir indirim ile masaya oturabiliriz.” ” açıklamasını yaptı.

İndirim açıklaması yapıldı mı?

Diğer yandan gazın karaya çıkarılması ve kullanıma sunulması beklenen 2023’te faturalarda indirim beklenirken indirim oranın ise gazın çıkarma maliyeti vs. gibi bir takım maliyetlerin net olmamasından kaynaklı kestirilemiyor. Doğalgaz indirimlerine ilişkin olarak yetkililer tarafından resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı