Gündem

Türkiye'de gönüllülere yapılan koronavirüs aşısında yan etki olmadı! İkinci doz yapıldı!

Türkiye Koronavirüs salgınında ilk aşı denemeleri 2 hafta önce başlamıştı. 30 gönüllü üzerinde yapılan aşı çalışmaları sonunda, aşı yapılan kişilerde yan etki görülmediğini söyleyen Dr. Akova, açıklamasında 30 gönüllünün 3’ünde ikinci dozun uygulandığını belirtti.

Türkiye'de gönüllülere yapılan koronavirüs aşısında yan etki olmadı! İkinci doz yapıldı!

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPILDI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, ülkemizde 14 gün boyunca uygulanan koronavirüs aşı denemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gönüllülere yapılan koronavirüs aşısında yan etki olmadı! İkinci doz yapıldı!

ÖNEMLİ BİR YAN ETKİSİ YOK

Prof. Dr. Ünal, yaptığı açıklamasında Türkiye’de önemli bir yan etkinin görülmediğinin altını çizerek, şu açıklamayı kaydetti:

“Aşının güvenliği ön planda. Bunu yakından takip ediyoruz. Aşının etkili olup olmadığını önümüzdeki 2,5-3 aylık dönemde, toplumda bu kişilere hastalık bulaşıp bulaşmadığına bakacağız. Bir de kanlarında bu virüse karşı antikor oluşup oluşmadığını test edeceğiz. İkinci önemli iş yan etkilerini takip etmek. Aşının yapıldığı yerde şişlik, kızarıklık gibi hafif yan etkileri olabilir. Bunun dışında başka bir şey olup olmayacağını yakından takip ediyoruz. Ama bir iyi şey söyleyeyim; bu aşı 50 bin civarı Çin’de ve kalan 11-12 bini de başka ülkelerde olmak üzere 60 bini aşkın kişiye şu güne kadar yapıldı ve önemli bir yan etki bildirilmedi. Türkiye’de de önemli bir yan etki yok”

Türkiye'de gönüllülere yapılan koronavirüs aşısında yan etki olmadı! İkinci doz yapıldı!

30 GÖNÜLLÜDE CİDDİ YAN ETKİ YOK

Prof. Dr. Akova ise, şu ana kadar Hacettepe Üniversitesi’nde 30 gönüllüde aşı çalışmasının yapıldığını belirterek, 3 kişide bugün ikinci doz aşının vurulduğunu, “30 gönüllü içerisinde aradan geçen 14 günlük süre içerisinde ciddi bir yan etki yok. Aşı yapılan yerde ağrı, yorgunluk, halsizlik, kırgınlık, hafif ateş gibi belirtiler var; ama bunların hepsi geçici olarak ortaya çıktı. Çok yüksek ateş, aşırı halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler aşı yapılanların hiçbirisinde gözükmedi. Ama tabii bunlar karar vermek için henüz daha erken. Biz bundan sonrasında da izlemeye devam edeceğiz. Ama dünyadan özellikle Çin’den gelen güvenlik verileri umut verici, orada çok büyük bir kesime yapılmış bu aşı. Onlarda da bizimkine benzer civarda bir yan etki profili saptanmış. Ama dediğim gibi bu tür çalışmalarda hemen 14 günde karar veremezsiniz, bizim bu gönüllüleri uzun süreli incelememiz lazım” şeklinde ifade etti.