Ekonomi

Taşeron Konusunda Kritik Gelişme ! Tarih Belli Oldu

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan önemli bir açıklama yaparak iş kolu düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak bunun yanlış olduğunu vurguladı ve tarih verdi. Arslan 696 sayılı KHK ile kadroya geçen taşeron işçiler için açıklamalarında bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

“Bizim itirazımız bu düzenlemenin yanlış olduğudur. Doğru olan nedir? Şu anda işçiler, hangi sendikanın hangi iş kolunda çoğunluğu varsa o sendikanın üyesi kalmaya devam etsinler, toplu sözleşmeyi onlar yapsınlar”

Açıklamalarında “Çalışma Hayatı Buluşmaları’nın 3’üncüsünü eğer taraflar da kabul ederse kayıt dışılık üzerine yapmayı planlıyoruz. Çünkü, Kovid-19 salgınında da kayıt dışının ne kadar belirleyici, önemli olduğunu bir kez daha müşahade ettik” ifadelerini kullanan Mahmut Arslan taşeron işçiyken KHK ile kadroya alınan işçilerin iş kollarını değiştiren düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak tarih verdi.

KRİTİK TARİH 1 KASIM !

Mahmut Arslan konu ile ilgili açıklamalarında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK )ile 6356 sayılı Kanun’a eklenen geçici 7. maddenin 3. fıkrası gereğince konfederasyonlarına bağlı sendikalara üye on binlerce işçinin iş kolunun 1 Kasım 2020’den itibaren değiştirileceğini ifade etti.

Mahmut Arslan açıklamalarının devamında yapılan düzenlemenin işçileri kendi iradeleri dışındaki bir sendikaya üye olmaya zorlayacağını belirterek “Bizim itirazımız bu düzenlemenin yanlış olduğudur. Doğru olan nedir? Şu anda işçiler, hangi sendikanın hangi iş kolunda çoğunluğu varsa o sendikanın üyesi kalmaya devam etsinler, toplu sözleşmeyi onlar yapsınlar.” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

10 yıldır taşeron mücadelesi verdiklerini, bu insanlarla sendikal aidiyet kurduklarını belirten Mahmut Arslan bu düzenlemenin konfederasyondaki 200 bin üyeyi etkileyeceğini, taşerondaki işçilerin tamamına yakınını sendikasızken örgütlediklerini aktararak şöyle devam etti:

“2014’te bunlar için toplu sözleşme yolunu açtık, bir kanun düzenlemesiyle taşeronlarda toplu sözleşme imkanı getirildi. Bunları başardık. Toplu sözleşmelerde hükümet bizimle görüştü. 2017’de kadro verilirken yine en taşeronlarda en fazla üyeye sahip Hak-İş olduğu için hükümetle bu görüşmelerde muhatap olduk. Bütün bunları yaptıktan sonra, gelip 1 Kasım’da hiç hak etmeyen sendikalara, konfederasyonlara, üyelerimizin kanun zoruyla üye olmaya zorlanmalarına Hak-İş hep itiraz etti. 1 Kasım tarihine kadar da olsa bu mücadeleyi sürdüreceğiz ve bu yanlışı konuşmaya devam edeceğiz”