
Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, teknolojide yaşanan değişimler, tüketicilerin geleneksel yöntemlerden uzaklaşmasına neden olduğu ifade edildi. Koronavirüs salgını sebebiyle en çok tercih edilen alışveriş yöntemlerinden biri olması da bir diğer husus olarak açıklandı.
BAKANLIĞIN SIRALADIĞI UYARILAR
Ticaret Bakanlığı’nın konu ile ilgili sıralamış olduğu uyarılar şu şekilde:
“İnternet veya telefon ile alışveriş yapılmasına karar verilmesi durumunda satıcı hakkında arama motorlarında kısa ve genel bir ön inceleme yapmak, gerekirse şikayetleri incelemek fikir verecektir. Mesafeli yöntemin tüketicilere sağladığı avantajlardan birisi de, satın alınması planlanan malın veya hizmetin fiyatı ve niteliklerini birçok mecradan araştırabilme kolaylığı sağlamasıdır. Bu sebeple mal veya hizmetin diğer mecralardaki yaklaşık fiyatının öğrenilmesi ve kıyaslama yapılması, gerçekçi olamayacak kadar cazip görünen düşük fiyatlara veya indirimlere dikkatle yaklaşılması çoğu mağduriyetin önüne geçecektir. Alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı, güven damgası bilgisi gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilerek alışveriş yapılmalıdır. İnternet sitesinin sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşın site adının kontrol edilmesi gerekirse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun ‘internet site bilgisi sorgulama’ ekranından faydalanılması çoğu mağduriyetin önüne geçebilecektir”
BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?
Tüketiciler, bu durumda 10 bin 390 TL’nin altında olan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetine başvururken, bu tutarı aşan tüm uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemelerine başvurabilecekleri ifade edildi.
İDARİ PARA ECZASI UYGULANIYOR
Açıklamanın devamında ise denetimlerde tespit edilen aykırılıklar için idari yaptırımların uygulanacağı belirterek, “Tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı ifadelere yer verilen ya da haksız ticari uygulama niteliği taşıyan satış ve pazarlama yöntemleri Bakanlığımız bünyesinde bulunan Reklam Kurulunca incelenmekte ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil eden eylemlere ilişkin olarak da Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu kapsamda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmiş olduğu 2014 yılı ile 2020 Ekim ayı arasındaki dönemde, mesafeli yöntemle satış yapan 75 şirket nezdinde yapılan denetim sonucunda tespit edilen aykırılıklar için toplam 216 milyon 68 bin 467,08 lira idari para cezası uygulanmıştır” denildi.