
Merakla beklenen kanun, Resmi Gazete’de “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği” başlığı ile yayımlandı. Yayımlanan bilgilere göre kimlik kartının temassız yongasında bulunan bilgiler, ikili anlaşma yapılan ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Aynı zamanda kimlik kartlarına ait PUK ve PIN bilgileri toplanamayacak, saklanamayacak ve paylaşılamayacak.
DUYURU YAPILACAK
Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı, İçişleri’nin vermiş olduğu onayla birlikte belirlenecek olup, konuyla ilgili duyuru Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden yayınlanacak.
ONAY ALAN KDHS’LER KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK
KDHS olmak için kamu ya özel hukuk tüzel kişilerin TS EN ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikası sahibi olmaları, Türk Standartları Enstitüsü tarafından Elektrik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı alanı ile ilgili standartlara uyduklarını belgelemeleri gerekiyor.
Konuyla ilgili Resmi Gazete’de şu ifadeler kaydedildi:
KDHS genel şartları
MADDE 7 – (1) KDHS olabilmek için kamu veya özel hukuk tüzel kişilerinin aşağıdaki asgari şartları taşımaları zorunludur:
a) TS EN ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikası sahibi olmak.
b) TSE tarafından EKDS ile ilgili yayımlanan standartlara uygunluğunu belgelemek.
c) KDHS’nin sorumluluk alanıyla ilgili EKDS’nin güvenliği ve idamesine dair alınacak idari ve teknik tedbirleri kapsayan taahhütnameyi imzalamak.
KDHS başvuru süreci
MADDE 8 – (1) Kamu veya özel hukuk tüzel kişileri, KDHS olma talebini içeren başvurusunu Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde yayımlanan yöntem ile Genel Müdürlüğe yapar.
(2) Başvurular en geç 3 (üç) ay içinde EKDS Değerlendirme Komisyonu tarafından sonuçlandırılarak Bakan onayına sunulur. Kararlar, Genel Müdürlük tarafından başvuru sahibine bildirilir.
(3) EKDS Değerlendirme Komisyonu tarafından, başvuru şartlarında eksiklik bulunması halinde bu eksikliklerin giderilmesi için başvuruda bulunanlara 1 (bir) ayı geçmemek üzere süre verilir. EKDS Değerlendirme Komisyonu eksikliklerin giderilmesinden itibaren en geç 2 (iki) ay içinde başvuruyu sonuçlandırır.
(4) Onay verilen KDHS’ler, Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulur.
(5) EKDS Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda başvuru şartlarının yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde uygun görülmeyen başvuru gerekçeli olarak başvuru sahibine bildirilir.
(6) Bildirilen eksikliklerin giderilmesi halinde, başvuru sahibi, bu maddede belirtilen şekilde yeniden başvurusunu gerçekleştirebilir.
YAYIMLANAN KANUN İLE İLGİLİ DETAYLAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN