Gündem

Maske cezası alanlar dikkat! Cezalar siliniyor mu?

Geçtiğimiz günlerde şimdiye kadarki en geniş kapsamlı vergi yapılandırmasının devreye koyulacağı açıklanmıştı. Bu doğrultuda vergi borçları dışında öğrenim ve katkı kredisi borçları, trafik cezaları, köprü-otoyol geçiş ihlali cezaları, sosyal güvenlik sigorta primleri gibi borçlar hakkında ifadeler yer aldı. Peki vergi yapılandırması maske cezaları için de geçerli olacak mı?

MASKE CEZALARI DAHİL Mİ?

Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık’ın aktardıklarına göre vergi yapılandırmasında maske takmama cezası kesilenlere ise herhangi bir kolaylık olmayacağı gibi Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde kesilen para cezaları yapılandırma kapsamının dışında.

Öte yandan vergi, yapılandırmasında vatandaşların devlete olan borcun anaparası silinmiyor. Anaparada bir azalma olmadan yalnızca faiz tutarı düşürülerek (gecikme zammı silinerek ) daha düşük oranlarla Yİ-ÜFE (1 Kasım 2016’dan itibaren 0,35 sabit oran) dikkate alınarak, borç ileri vadelere yayılarak taksitlendirilmesi yapılıyor. Eğer devlete olan borcun tamamı peşin ödenirse, anapara hariç tutarın yüzde 90’nı da siliniyor. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılıyor. Taksitle ödemeyi seçen borçlular için taksit süresine göre değişen katsayılar uygulanacak.

18 AY VADE İMKANI

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili idareye başvuruda bulunması, ilk taksitin 31 Ocak 2021 tarihine kadar ödenmesi gerektiği diğer taksitlerin ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde yapılacak. Bunun yanı sıra 18 ay vade imkanı bulunuyor.