Türkiye salgınla mücadelesinde zor günleri geride bırakmıştı. Ama daha zor günlere koşar adım gidiyor. 7 Kasım itibari ile 2.483 yeni koronavirüs hastası tespit edilirken 81 kişi daha hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı da gün geçtikçe hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı tarafından sadece hastanede yatırılan koronavirüs hasta sayısı açıklanıyor. Türkiye vaka sayısında ise patlama yaşıyor.
Ağır hasta sayısına bağlı olarak yoğun doluluk oranında da ciddi oranlarda artış gözleniyor.
YOĞUN BAKIMLAR TAMAMEN DOLU
Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol: Biz bu kışı kötü geçireceğiz. Hasta ve ölü rakamları giderek artıyor. Tablo olup bitenin hepsini yansıtmıyor. Virüs şu anda serbest dolaşımda. Kapalı ve kalabalık yerlerde çok hızlıca bulaşıyor ve biz salgını kontrol edemiyoruz. Bugüne kadar her ne yaptılarsa işe yaramamış ve bu noktaya gelinmiş. Benim çalıştığım yerde yoğun bakım üniteleri tamamen dolu. Hiç boş yer yok.
Ne kadar vaka sayısı olduğu açıklanmıyor. Ancak Türkiye’nin 2.436 hasta olduğunu açıkladığı gün Fransa bir günde tespit ettiği vaka sayısı 60 bindi. Aynı gün Almanya 21 binin üzerinde, İspanya ise 18 binden fazla vaka açıkladı.
ALAMYAN’DAN TÜRKİYE’YE SEYAHAT UYARISI
Almanya bu yönde Türkiye’yi uyardı. Virüs taşıyan çok sayıda kişileri verilere dahil etmediği ve vaka sayılarını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) normlarına uygun bir şekilde açıklamadığı için eleştirdi. Verilerin Uluslararası standartlarına göre paylaşılmasını istedi. Ancak bu yapılmayınca Türkiye için seyahat uyarısı getirildi.
Prof. Dr. Esin Şenol: Bizde Fransa, Almanya ve İngiltere gibi çok yüksek rakamlardayız bana soracak olursanız. Siz 80 milyonluk bir nüfusta 2 bin vakayı gördüğünüzde Türkiye’de işlerin daha yolunda gittiğini düşünüyorsunuz ama aslında hiçte öyle değil. Tabloya gerçek rakamları yansıtmak çok önemli.
YAPTIĞI UYARILARA KENDİSİ UYMADI
Gerçek vakaların tabloya eklenmesi ile işin ciddiyeti daha iyi anlaşılacak uzmanlara göre. Çünkü maske, sosyal mesafe kuralına uymayan milyonlarca kişi var. Kuralları hatırlatanları başında ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca var. Ancak Bakan İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi ziyareti sırasında asansöre 10 kişi ile birlikte bindi. Sosyal medya hesabı üzerinden kalabalık görüntülerinin paylaşımlarını yaparak sosyal mesafenin korunması uyarısında bulunan bu defa o görüntüyü kendi verdi. Uzmanlarsa artık salgının yayılmasının önüne geçmek için kişiler önlemlerin te başına işe yaramadığı görüşünde.
BÖYLE DEVAM EDERSE SAĞLIK SİSTEMİ TIKANIR
Şenol: Kısa sürelide olsa tam olarak sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Bunun için daha fazla zamanın olmadığını düşünüyorum. Bu salgının böyle hızla artmasını böyle seyredemeyiz. Virüs serbest dolaşımda ve önüne gelene çarparak bulaşıyor. Bunu bu şekilde seyretmeye devam edersek sağlık sistemi tıkanır ve ağır hastaları sokakta bırakırsak da katlanamayacak kadar çok ölüm olur.