Sağlık

Koronavirüsten korunmak için herkes bu ikiliyi tüketiyor! Ancak zararı var!

Salgın sebebiyle C ve D vitaminlerine olan talepler resmen patladı. Ancak konu ile ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Saydan, hekim ve eczacının gözetiminde olmayan bu tüketimlerin vücuda ciddi zararlar verebileceğini belirtti.

Saydan, açıklamasının devamında TBMM Sağlık Komisyonu’na başvurduklarını söyledi.

koronavirus-nedeniyle-c-ve-d-vitamini-kullanimi-13804308-5068-osd.jpg

DÜZENLEME BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Koronavirüs salgınına karşın bağışıklığın güçlendirilmesi adına C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine talebin arttığını belirten Sayfan, şu açıklamayı kaydetti:

“İlaç formundaki takviye gıdaların ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemli. Bu durumla 2018 yılında bir kanun teklifi verilmişti. Bu düzenleme bir an önce yapılmalı”

KONTROLSÜZCE SATIŞ ARTTI

Salgından korunmak için uzmanlar her seferinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu da vatandaşların C ve D vitaminlerine yönelmesine neden oldu. Kontrolsüz satışın arttığını ifade eden Saydan, market, sosyal medya ve online alışveriş sayfalarında ürünlerin vatandaşlara özendirildiğini belirtti.

koronavirus-nedeniyle-c-ve-d-vitamini-kullanimi-13804308-8406-m.jpg

FAZLASI VÜCUDA ZARAR VERİYOR

C vitaminin fazlasının böbreklerden dışarıya atıldığını ancak fazla kullanıldığında böbrek taşı olduğunu ifade eden uzman isim, beraberinde kalp yetmezliği ve demir zehirlenmesinin de olabileceğini söyledi.

D vitaminin ise doğru kullanılmadığında D vitamini zehirlenmesine sebep olduğu belirtildi. Ölüme kadar ciddi sonuçların olduğu bilinçsiz D vitamini kullanımı için mutlaka kan oranlarına bakılması gerekiyor.