Sağlık

Koronavirüs aşısıyla ilgili kritik uyarı geldi! Aşı olmadan önce mutlaka yapılması gerekiyor!

Prof. Dr. Bülent Şekerel yapmış olduğu açıklamasında özellikle alerjisi olan kişilerin aşı olmadan önce mutlaka durumunu sağlık personellerine bildirmesi gerektiğini belirtti. Şekerel açıklamasında, “Bu aşıyı mutlaka olması gereken alerjisi bulunan kişilere sağlık personeli gözetiminde kademeli dozlama yapılmalıdır” dedi.

115560160-whatsubject.jpg

MUTLAKA SORULMALIDIR

Koronavirüs aşısının yakın zamanda ülkemize geleceğini belirten Şekerel, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Kovid-19 aşısı ile gelişen alerjik reaksiyonlar hakkında çok fazla ayrıntıya sahip değiliz. Bu nedenle her kişiye normalde aşı yaptırmadan önce özellikle aşıya veya içerdiği bileşenlere karşı bilinen herhangi bir alerjisi olup olmadığı sorulmalıdır”

sianovac-xwol-cover.jpg

30 DAKİKA SÜREYLE İZLENMESİ GEREKİYOR

Şekerel, açıklamasında alerjik reaksiyonların aşı uygulamasından sonra 30 dakika içinde meydana geldiğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bu nedenle tüm dünyada aşılama sonrası her kişinin en az 30 dakika süreyle izlenmesi yaygın bir uygulamadır. O yüzden aşılama yapılan tüm sağlık tesisleri hem alerjik reaksiyonları tanıyacak eğitimli personel hem de uygun tedavi ekipmanı ile donatılır. Bu durum, Kovid-19 aşıları dahil olmak üzere tüm aşılar için geçerlidir. İnsanların, besinler ve ilaçlar da başta olmak üzere çok çeşitli maddelere alerjisi olabilir. Bir kişinin aşı maddesine karşı bilinen bir alerjisi varsa, o kişiye o aşıyı yaptırmaması tavsiye edilir. Ama aşının mutlaka yapılması gerekiyorsa kademeli dozlama denilen farklı bir yaklaşım ile aşı uygulanması düşünülebilir”