Gündem

Araç sahipleri dikkat! Artık 81 ilde uygulanacak! Cezalar geliyor..

Egzoz muayenesi tüm araçlar için zorunlu olarak yaptırılması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı pilot il olarak Ankara’yı seçti. EDEGES uygulaması Ankara’dan sonra tüm Türkiye’ye yayılacak.

5e5e2e5255428216e0bc74b9.jpg

81 İLE YENİ UYGULAMA

Hava kirliliğine en büyük nedenler arasında motorlu taşıtlar bulunuyor. Her geçen gün trafiğe katılan araçların sayısının artması sonrasında trafik kaynaklı kirlilikte artmaya devam ediyor. Bunun önüne geçmek adına 81 ile yeni uygulama geliyor.

OTOMATİK PLAKA KAYDEDİYOR

EDEGES uygulaması kapsamında, yol kenarlarına cihazlar kuruluyor. Buradan geçen araçların otomatik olarak plakası kaydediliyor. Kayıt yapılan araç bilgiye tablete aktarılıyor. Sistem için de aracın egzoz muayenesinin olup olmadığı takip ediliyor.

SİSTEMİ AKTİF KULLANIYORUZ

Konu ile ilgili ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit, şu açıklamayı kaydetti:

“Yapmış olduğumuz denetimler sırasında, EGEDES sisteminde cihaz üzerindeki plaka tanıma sistemi aracın plakasını okuyor. Bakanlığımızla internet üzerinden bağlantıya geçip, aracın geçerli egzoz emisyon ölçümü olup olmadığını kontrol ediyor ve birkaç saniye içerisinde araç görüntüsüyle kaydedip sisteme raporluyor. Bu şekilde trafiği aksatmadan çok daha fazla sayıda egzoz emisyon denetimi gerçekleştirmiş oluyoruz.Çevre mevzuatının kapsamının genişliği, denetlenmesi gereken tesisin fazla olması ve egzoz emisyon ölçümü yaptırma yükümlülüğü bulunan yaklaşık 18.5 milyon araç olduğunu dikkate aldığımızda, bu denetimlerin daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için bu işlemlerin dijital ortamda yapıldığı, sürekli raporlandığı ve kaydedildiği bir sisteme geçilme gereği duyuldu. Bu sistemi şu anda aktif olarak kullanıyoruz”

469425.jpg

EGZOZ ÖLÇÜM BEDELİ NE KADAR?

Egzoz ölçüm bedeli 80 TL. Bu ücretin yapılmaması durumunda bin 895 TL ceza kesilecek. 2020 yılında egzoz denetimleri kapsamında tam 6 milyon TL ceza uygulandı.