Gündem

Bakan Koca canlı yayında açıkladı! Mutasyon Eylül ayından beri var!

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, geçtiğimiz günlerde İngiltere’den korkutan bir mutasyon açıklaması gelmişti. Mutasyon açıklaması sonrası neredeyse tüm dünya panik halini alırken, Bakan Koca az önce mutasyonla ilgili bir gerçeği açıkladı.

snbfvt4y80cqnwmrrgxfeq.jpg

“BU MUTASYON EYLÜL AYINDAN BERİ MEVCUT”

Canlı yayında yaptığı açıklamasında mutasyonun Eylül ayından beri mevcut olduğunu ifade eden Bakan Koca, “İngiltere, bir mutasyon olduğunu ve bunun virüsün daha hızlı yayılmasına neden olduğunu ilan etti. Bilinmelidir ki bu mutasyon eylül ayından beri mevcut” dedi.

5fa39a060f254408e09bbb8c.jpg

EKİM’İN İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN HIZLI VAKA ARTIŞI

Bakan Koca, açıklamasının devamında günlük vaka sayılarının ilk pik döneminde 80 binlerde olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

“Günlük vaka sayılarımız ilk pik döneminde 80 binlerdeydi. Son günlerde İngiltere gibi ülkeler kontrolsüz vaka artışlarını virüsün mutasyonuna bağlayarak açıklamaya çalışmaktadır. Salgın gelişmiş olduğunu iddia eden, geri kalmış olduğunu sanılanı eşitledi. Ülkemizde de Ekim’in ikinci yarısından itibaren hızlı bir vaka artışı baş gösterdi”

BAZI İLLERİMİZDE YÜZDE 100 ARTIŞ YAŞANDI

Değerlendirmesine devam eden Koca, birçok ilde yüzde 100’e varan artışının olduğunu ifade etti. Genel tedbirlerin hayatına geçirildiği bu döneme ilişkin, “Hastanelerimiz yoğun bakımlarımız yükü kaldırmada zorlanmaya başladı. Birçok ilde yüzde 100’e varan artış oldu. Yaygın genel tedbirler hayata geçirildi. Salgının seyrine göre illerimizde tek tek değerlendirme yapılarak yerel imkanların seferber edildiği, filyasyon ekip sayılarının arttırılması yanında, yaygın temaslı takibin yapıldığı bir dönemi yaşadık” ifadesini kullandı.

ingiltere-de-mutasyona-ugrayan-koronavirus-arastiriliyor-819374-5.jpg

BAZI İLLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Vaka artışının yaşandığı illere ek olarak bazı illerimizde düşüşün olduğunu ifade eden Bakan Koca, şu açıklamayı yaptı:

“Valilerimiz, il sağlık yöneticileriyle yaptığımız görüşmeleri kamuoyuyla paylaşmaya takip ettik. Günlük vaka sayılarında Gaziantep yüzde 66, Tekirdağ, Bursa, İzmir yüzde 60, Trabzon, Adana yüzde 50, Kayseri Kocaeli yüzde 45, Antalya’da yüzde 30, Mersin’de yüzde 30’a varan düşüşler sağlandı. İstanbul’da vaka sayısında önemli düşüş kaydedilirken, bu poliklinik başvurusuna yüzde 50, yoğun bakımda yüzde 20 yansıdı”

son-dakika-saglik-bakani-koca-bilim-kurulu-13822393-6848-osd.jpg

MUTASYON EYLÜL AYINDAN BERİ MEVCUT

Dünyanın şoke olduğu mutasyon açıklamasına ilişkin, aslında mutasyonun Eylül ayından beri olduğunu ifade eden Bakan Koca, mutasyon ve varyasyonların düzenli olarak tarandığını belirtti. İşte Bakan Koca’nın o açıklaması:

“Dünya virüsün mutasyonuyla ilgili tedbirlere yoğunlaşmış durumdadır. Biz de tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık. Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut. Koronavirüs damlacık enfeksiyonla bulaşan bir hastalık. Mutasyon çarpan etkisi yapabilir. Ancak mutasyon ve varyasyonlar düzenli olarak taranmaktadır. Anlaşılan o ki, İngiltere’deki kontrolsüz vaka artışı araştırılırken eylül ayından beri var olan mutasyon ilgililerin dikkatini çekmiştir. Türkiye başından beri hastalığı önemseyerek tedbirleri en erken alan ülkelerin başında gelmektedir. Mutasyonlar konusunda incelemelerimiz devam etti”

Bir Yorum