Sağlık

Çin aşısının yan etkileri açıklandı!

Ülkemizde uygulanmaya başlanacak olan Çin koronavirüs aşısı ile ilgili sonuçları değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, önemli açıklamalarda bulundu. Aşının yaklaşık olarak yüzde 91,25 olduğunun ifade edilmesinden sonra aşının yan etkileri merak konusu oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantı sonrasında önemli açıklamalar kaydedilirken, merakla beklenen koronavirüs aşısının yan etkileri de açıklandı. İşte merak edilen tüm detaylar..

turkiye-de-ilk-kezgonullulere-koronavirus-asisi-vurulmustu-prof-dr-gokova-dan-yan-etki-aciklamasi-784084-5.jpg

14 EYLÜL’DE BAŞLATILDI

Çin’in ürettiği CoronaVac koronavirüs aşısının faz-3 çalışmalarının ülkemizde başladığını belirten Dr. Ünal, açıklamasında, “Çin’in SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı inaktif virüs aşısı faz-3 çalışmaları 14 Eylül’de ülkemizde başlatıldı” dedi.

“18 KASIM’DA VATANDAŞLARIMIZA YAPMAYA BAŞLADIK”

Ünal, açıklamasının devamında koronavirüs aşısının 18 Kasım tarihinde vatandaşlara uygulanmaya başlandığı belirterek, şunları söyledi:

“900’dan fazla çalışmaya alınan kişinin güvenlik datası incelenip ikinci kısımda vatandaşlarımıza yapmaya başladık, o da 18 Kasım tarihidir.

Yüzde 95 güven aralığı bu tür çalışmalarda standarttır. DSÖ bunun yüzde 50 olmasını yeterli görüyor. Yüzde 91 önümüzdeki günlerde daha da artacaktır”

corona-dha-16-9-1583421894-16-9-1605099345.jpg

EN SIK GÖRÜLEN YAN ETKİLER AÇIKLANDI

Uzman isim herkesin merak ettiği koronavirüs aşısının yan etkilerini şu şekilde açıkladı:

“Plasebo kolunda olan 26 vakanın 6’sı ciddi vaka olarak tedavi edildi. Buna karşılık aşı kolunda olan 3 kişi, 3’ü de sağlık personeli, bunların hiçbirinde bırakın hastaneye yatışı, bir vakada hafif bir burun akıntısı haricinde hiçbir semptom olmadı. En sık gözüken yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı.

Aşıyla ilgili bir arkadaşımızda hafif alerjik reaksiyon meydana geldi, o da anında tedavi edildi. Bunun dışında hiçbir ciddi yan etki görülmedi. Aşımız güvenli görünüyor”